Няма сериозна криза с инсулините, които се предлагат в аптечната мрежа в Бургаско. Това обяви пред БТА председателят на Регионалното сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Диабетни грижи“ Радка Жекова. По думите ѝ на телефоните на сдружението са отчитани до петдесет обаждания на ден от притеснени хора, които търсят съвет как да реагират, ако не успеят да се снабдят с лекарството. 
„Това често са възрастни хора, които живеят сами. Попадайки на информация за изчерпани количества и липсващи инсулини по аптечните рафтове, те започват да се притесняват. А знаем, че стресът е едно от нещата, които „хранят“ диабета“, сподели Радка Жекова. В годините на пандемията от COVID-19 ръководеното от нея сдружение е регистрирало над 2500 посещения на страдащи от диабет, a в т. нар. „златен фонд“ на „Диабетни грижи“ членуват 54 души от 81 до 94 години. 
„С диабет може да се живее много години. Важно е обаче отговорното отношение към болестта“, категорична е Жекова. Тя отново повдигна темата с липсата на специален национален план за превенция и профилактика на диабета и посочи, че местното сдружение работи изключително активно с лекари от Русия и Турция, в която според Жекова разполагат с „прекрасна програма за превенция на болестта". 
„България все още няма такава програма. Дейности за превенция на диабета са включени в други стратегии и планове, но не мисля, че това е достатъчно“, каза председателят на СНЦ „Диабетни грижи“. 
Този уикенд в Бургас се провежда кампания за безплатно измерване на кръвната захар 
Поводът е отбелязване на Световния ден за борба със захарния диабет – 14 ноември. Събитието ще се проведе на 12-и и 13 ноември, като измерванията на желаещите започнаха в 9:30 часа тази сутрин в сградата на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас и ще продължат до 12:30 часа. Нивата на захарите ще се измерват и от 13:00 до 16:00 часа. На място ще бъде измервано и кръвното налягане.
Специалистите по ендокринология д-р Николай Костадинов и д-р Надя Домусчиева ще преглеждат и консултират пациентите, а час за преглед можете да запазите, като позвъните на тел.: 0892 231 087. Кампанията по превенция на захарния диабет се организира от община Бургас, Асоциацията на студентите по медицина в България – Бургас, РЗИ – Бургас и РСНЦ „Диабетни грижи“-Бургас.
Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно седем милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 хил. са деца. Световната здравна организация предвижда към 2030 година над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип 2. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 хил. души, 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.