Дарение от бутилирана минерална вода пристига днес за жителите на Омуртаг. Дарителят – фирма „Девин“ ЕАД, предоставя общо 26 800 бутилки по 1,8 л., каза за БТА ръководителят на БЧК – Търговище Ваня Борисова. Червенокръстката организация ще приеме дарението, а доброволци ще го раздадат на хората. 
Както БТА съобщи, в града е обявено бедствено положение до 13 ноември. До кризисната ситуация се стигна заради продължителното засушаване в района на карстовия водоизточник край сливенското село Кипилово – основен водоизточник за Омуртаг и силно амортизираната и остаряла водопреносна мрежа. 
Днес водата се очаква да пристигне в Омуртаг и ще се съхранява в склад на бившия ДАП в града. В събота и неделя доброволци от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“ ще я раздават на съгражданите си. 
Борисова допълни, че дарението ще бъде разпределено съгласно правилника на БЧК за помощ при бедствия. След това обединението ще изготви отчет за БЧК, а червенокръстката организация ще се отчете пред дарителя. Писмено доброволците ще бъдат инструктирани от БЧК за начина на разпределение на дарението. Приоритетно вода ще пристигне до възрастни и трудноподвижни хора, никой дошъл до склада няма да бъде върнат, категорична бе Борисова.
От „Вода за Омуртаг“ отправиха апел през социалните мрежи към съглежданите си от Омуртаг и към хора от други региони за подкрепа. Те имат нужна от доброволци с коли, които да се включат в разнасянето на бутилираната вода. 
В събота и неделя, (12 и 13-ти ноември) те имат нужда от доброволческа вълна, за да стигне дарението по-бързо и лесно до бедстващото население.