Инициатива за откриване на пресклуб на БТА в Перник обсъдиха областният управител Людмил Веселинов, заместник-кметът Стефан Кръстев и генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Перник е сред малкото областни градове у нас, в които няма пресклуб на БТА. Освен в страната, БТА разкрива свои медийни средища и във всички съседни страни, както и в държави с големи български общности.
Коментирана беше възможността пресклубът да се помещава в емблематичната сграда на Минната дирекция в централната градска част и да бъде открит по време на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" през януари следващата година. По думите на Кирил Вълчев много от пресклубовете на националната медия са обособени в знакови исторически сгради, и Перник не бива да бъде изключение.
Минната дирекция е построена през 1932 г. като национално седалище на "Мини Перник", които по това време управляват 83 процента от всички мини в България. Сградата има оригинална архитектура в неокласически стил с издълбани минни символи и часовникова кула, свързана чрез уникален механизъм „Бреге” с 30 други часовници в сградата. Вътрешните пространства са решени в готически стил.
В момента сградата е публична държавна собственост, прехвърлена за управление на Областна администрация – Перник. Предстои скоро зданието да бъде предоставено за стопанисване на община Перник.