Активисти на идеята за избори с референдум на 25 май внесоха подписката си в Народното събрание.

Преди това те преминаха в шествие от СУ "Св. Климент Охридски" до Министерски съвет и отново в посока към Народното събрание, за да внесат подписката си за референдум.

Половината от тях се оттеглиха по време на маршрута между Софийския университет и бул. "Дондуков", като само за минута се спряха на площада пред Министерски съвет. Те скандира основно: "Победа" и "Оставка". Сред хората е и неизменният Йоло Денев, вечният протестиращ и опозиционер на всяка власт. Сред множеството, които са около сто души има само един български флаг и чадър с цветовете на националното знаме. Има и плакат, на който пише: "Национален референдум". Движението по "Дондуков" е спряно само в едната лента и то в обсега, пред който скандират хората от шествието и МС. Другата лента пропуска коли в двете посоки.

"Един евентуален отказ от провеждане на референдум навреме ще изиграе лоша шега на управляващите". Това заяви Томислав Дончев, депутат от ГЕРБ и водачът на листата на ГЕРБ за европейските избори в началото на шествието.

Малко преди него проф. Георги Близнашки заяви, че са събрани 560 000 подписа. Според Дончев отказът от този референдум би засилило високия гняв, който е имало по отношение на сегашната власт. Според него най – силният аргумент е във волята на хората, които за по – малко от три седмици са събрали тези подписи. Дончев отрече кметове на ГЕРБ да са участвали в събирането на подписи.

Исканията за референдум са такива, каквито са формулирани от президента, заяви проф. Георги Близнашки, председател на ИК за събиране на подписката. Според него те са събирани един месец, включително и от чужбина. На мен ми е странно хора, които не си подават носа от металните заграждения да оспорват начина, по който са събирани подписите, обясни той. Според него това са подписи на българските граждани и те не трябва да се делят партийно. Така отговори на въпрос дали не са събирани само от и чрез ГЕРБ. Не можехме да събираме подписката без основните политически играчи в опозиция ГЕРБ и Реформаторският блок.

На въпрос как приема изключването си от БСП, той отговори: Ще го приема в името на един референдум и допълни, че има достатъчно добра професия. Сред участниците в шествието са познати фигури като професорите Калин Янакиев и Александър Кьосев. Движението по бул. "Цар Освободител" бе ограничено само докато мине колоната. В момента превозните средства спокойно се движат по платното в двете посоки.