Турция е изправена пред риск от изключване от Съвета на Европа (СЕ), водещ орган по правата на човека, след като не е изпълнила съдебно решение от 2019 г. за освобождаване на задържания бизнесмен и филантроп Осман Кавала, предаде Ройтерс.
Комитетът на министрите на СЕ започна процедура за нарушение срещу Анкара, в която засега се набляга на диалога, но в крайна сметка може да се стигне до отстраняване на Турция или до прекратяване на членството ѝ, казват експерти.
Запитан за потенциалните мерки, говорител на СЕ заяви пред Ройтерс, че Комитетът на министрите трябва да вземе решение за стъпките и тяхното време.
Данните на ЕСПЧ показват, че той е постановил 3820 решения по отношение на Турция в периода 1959-2021 г., от които 3385 са включвали поне едно нарушение на правата - най-високият брой от всички държави. Турция има най-голямото население сред 46-те държави членки и е подписала Конвенцията преди много от тях.
Това е вторият път, в който се образува производство срещу държава членка. В предишния случай Азербайджан в крайна сметка изпълни решение.
Експерти обръщат внимание, че потенциално отстраняване на Турция би лишило 85 милиона граждани от механизъм, който да защити правата им. 
Турски съд осъди на 25 април т.г. на доживотен затвор бизнесмена Осман Кавала, намирайки го за виновен за опит за сваляне на правителството чрез финансиране на антиправителствените протести през 2013 година. Шестдесет и четири годишният Кавала се намира в затвора вече пет години без присъда и отхвърля обвиненията, които бяха предявени към него и още 15 подсъдими заради протестите за парка "Гези".