Повече от 130 тюлена от застрашен вид в Казахстан са открити мъртви, изхвърлени на плажове по каспийското крайбрежие, съобщи АФП.
Говорител на Министерство на екологията на Казахстан каза, че са открити телата на мъртви каспийски тюлени. В прессъобщение на ведомството се посочва, че "131 тюлена са намерени на брега на Каспийско море в Тупкарагански район", в западната част на страната.
Централноазиатският институт за изследване на околната среда ще анализира проби, взети от водата и пясъка на мястото, ще бъдат извършени и аутопсии на животните, за да се установят причините за гибелта им.
През ноември 2020 г. каспийският тюлен, който е единственият вид тюлен в затвореното море, бе включен от правителството на Казахстан в списъка на редките и застрашени от изчезване животински видове. Тюлените са заплашени от замърсяването на околната среда и от бракониерство.
Излаз на Каспийско море имат пет страни - Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан. В началото на 20 век морето е обитавано от над един милиона екземпляра от вида каспийски тюлен (Pusa caspica). Днес се смята, че броят на тюлените в морето е едва 68 000 възрастни екземпляра, сочат данни на Международния съюз по опазване на природата. Видът е обявен от съюза за застрашен от изчезване.
През декември 2020 г. и през май 2021 г. близо 440 каспийски тюлена бяха открити мъртви по бреговете на Дагестан.