Установиха седем неправоспособни водачи по време на специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата в област Стара Загора, съобщиха от областната дирекция на МВР. Акцията за недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества или техни аналози, както и управление на моторни превозни средства от неправоспособни шофьори, е осъществена от 31 октомври до 6 ноември. Проверени са 2774 моторни превозни средства и 5504 души. Съставени са 848 фиша и 160 акта за установени административни нарушения.
По време на операцията са били санкционирани още шестима водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, като четирима от тях са шофирали с до 1,2 промила, а двама - с над 1,2 на 1000. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са установени да шофират четирима водачи, а петима са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол или наркотични вещества.
По метода „линеен контрол“ за същия период са извършени 160 проверки, установени са 157 нарушения.
Както БТА писа за периода от 7 юли до 26 октомври са установени 1709 души, управлявали превозно средство след употреба на наркотици или техните аналози. Още 796 души са отказали да бъдат тествани. Това стана известно от отговор на парламентарен въпрос от народния представител Настимир Ананиев към вътрешния министър Иван Демерджиев. Проверени са 972 544 превозни средства и 1 271 597 души, като са съставени 77 914 акта за административни нарушения.