Учени от Швейцария са постигнали нов рекорд за ефективност на прозрачни слънчеви клетки, проправяйки пътя за прозорци, генериращи електричество, които биха могли да захранват нашите домове и устройства, съобщи „Юронюз“.
Известни още като клетки на Гретцел, чувствителните към багрила слънчеви клетки (DSCs) са вид евтини слънчеви батерии, които използват фоточувствително багрило, прикрепено към повърхността на полупроводник, за да преобразуват видимата светлина в енергия.
Предишните версии на DSCs до голяма степен зависят от пряката слънчева светлина, но учените от Федералното политехническо училище в Лозана (EPFL) са открили начин да създадат молекули, които да бъдат активирани от светлина и могат да адсорбират светлина в целия спектър на видимата светлина.
"Нашите открития проправят пътя за лесен достъп до високоефективни DSCs и предлагат обещаващи перспективи за приложения като захранващи устройства и заместители на батерии за маломощни електронни устройства, които използват околната светлина като източник на енергия", пишат авторите на изследването, публикувано в научното списание „Нейчър“.
Прозрачни слънчеви панели
DSCs са прозрачни, гъвкави и могат да се произвеждат в широка гама от цветове на сравнително ниска цена. Тези прозрачни слънчеви панели вече се използват в покривни прозорци, оранжерии и стъклени фасади.
През 2012 г. Конгресният център СуисТех стана мястото, където за първи път технологията DSCs беше приложена в обществена сграда.
През 2017 г. Международното училище в Копенхаген откри новата си сграда, покрита с приблизително 12 000 сини, но прозрачни соларни панели, които използват същата DSC технология.
Те осигуряват около 300 мегаватчаса електроенергия годишно, като задоволяват над половината от годишните енергийни нужди на училището.
Соларна технология с 30% ефективност
Но въпреки факта, че прозорците, генериращи енергия, са на пазара от няколко години, едно от повтарящите се оплаквания e техният ограничен капацитет за генериране на електроенергия в сравнение с традиционните соларни клетки.
Новото откритие на екипа от EPFL може скоро да помогне за преодоляването на тази бариера.
Благодарение на нов дизайн на молекулите те са увеличили ефективността на преобразуване на енергията на DSCs - с други думи делът на слънчевата енергия, която пада върху тях, и която се превръща в използваема електроенергия, достигайки над 15 % при пряка слънчева светлина и до 30 % при условията на обкръжаващата  светлина.
За сравнение в момента средната ефективност на слънчевите панели за търговски цели е около 20 %.
Новото поколение DSC също така демонстрира "дългосрочна оперативна стабилност" от поне 500 часа.