Правителството на Чехия одобри плановете за налагане на таван върху приходите на енергийните компании, съобщи Ройтерс. Предвижда се благодарение на тази мярка и от данъка върху свръхпечалбите на енергийните компании и на най-големите банки в страната да бъдат събрани поне 100 милиарда чешки крони (4,11 милиарда евро) през следващата година.
Решението е част от плановете на кабинета в Прага да финансира мерки в подкрепа на домакинствата и фирмите на фона на покачващите се цени.
За да влязат в сила таваните върху приходите на енергийни фирми, е необходимо те да бъдат одобрени от парламента на Чехия. Ако това стане, ценовите ограничения ще варират от 70 евро за 1 мегаватчас електрическа енергия, произведена от атомни електроцентрали, до 240 евро при производството на енергия, захранвано с газ от биомаса. Държавата ще взима 90 процента от приходите, генерирани от енергийните фирми над тези ценови нива, ако планът на правителството бъде одобрен.
Ценовите тавани ще се прилагат и при енергията произведена въз основа на форуърдни договори, сключени в миналото. Това се прилага, тъй като производители на енергия, сред които и най-голямата компания за комунални услуги в страната ЧЕЗ (CEZ), вече са продали по-голяма част от продукцията си за 2023 г., отбелязва Ройтерс. 
Налагането на ценови тавани в Чехия се базира на споразумението в Европейския съюз, с което се ограничават приходите на енергийни фирми до 180 евро на мегаватчас. Тази договореност позволява на отделните страни от ЕС да променят тази стойност за различните производители на енергия в зависимост от видовете гориво, което използват за нейното генериране.