Врачани честваха днес 145 години от освобождението на града с тържество, което по традиция се състоя край паметника „Вестителят на свободата“.
Уредникът от Регионалния исторически музей Нели Стоянова припомни събитията, предшествали и довели до освобождението на Враца на 9 ноември преди 145 години. След първия етап на Руско-турската война и прегрупиране на руските войски и обсадата на Плевен се сформира така наречения Летящ конен отряд под командването на генерал-майор Николай Леонов. Отрядът, съставен от улани, драгуни и гренадири, след кратко сражение с малобройните турски военни части и башибозук влиза в града. В съзнанието на съвременниците остава споменът за тръбача на руския отряд, който с коня си се изкачва по скалисто възвишение над Враца и свири „Отбой“, с което възвестява свободата. С този сигнал, който звучи над града всяка неделя точно в 12:30 часа, и днес започна тържеството край паметника.
„Предците ни не са имали възможността да живеят спокойно, да бъдат независими и да изповядват свободно своята вяра. Делото им ни показа, че единността и вярата са по-силни от всяка трудност“, каза в словото си по повод празника кметът на Враца Калин Каменов. Той добави, че днес всеки от нас трябва да си зададе въпроса дали е достоен наследник и пази ли земята, завещана ни с много кръв и сълзи. „Аз вярвам, че можем да бъдем полезни и да работим ежедневно за развитието на нашия общ дом. Дали ще го направим - зависи само от нас. Нека пазим чиста паметта на онези, които са положили костите си в името на нашето бъдеще. Нека бъдем достойни наследници на нашите предци и да продължим да развиваме родния ни град“, заяви в заключение Каменов.
Благодарствен молебен и водосвет отслужи Врачанският митрополит Григорий. С военни почести пред паметника „Вестителят на свободата” бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност и почит пред отдалите живота си за свободата на Враца.