Американски учени откриха в човешкото тяло сигнална молекула, която показва наличието на Алцхаймер още преди появата на първите му симптоми. Оказало се, че болестта може да се предскаже три години преди появата на първите симптоми на заболяването и то чрез кръвни тестове. За научното си откритие учените са работили в продължение на пет години, наблюдавайки 500 човека над 70-годишна възраст. Те редовно са събирали кръвни проби от участниците в експеримента си и са наблюдавали дали у тях се появяват признаци на заболяването.
Събраните през първите три години данни били достатъчни, за да се отделят десет фосфолипиди, фосфорни съединения и мазнини, които са еднозначно свързани с развитието на невродегенеративното разстройство. В следващите две години учените са се опитали да установят срещали ли са се тези съединения в кръвта на хората преди първите симптоми на заболяването и кога се случва това. Оказало се, че голяма част от тях могат да бъдат открити в рамките на 3 години преди развитието на болестта.
Откритието дава възможност за своевременна помощ на потенциалните пациенти чрез използването на специална терапия, разработена на базата на сигнални молекули.