Израелски и американски археолози са дешифрирали най-стария известен надпис на древноханаански език върху гребен от слонова кост, намерен преди пет години при разкопки на територията на библейския град Лахиш, съобщават Франс прес и ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Еврейския университет в Ерусалим.
"Това е първият пример за ханаанска писменост, открит в Израел. Гребенът е доказателство, че ханаанците са използвали азбуката във всекидневието си преди около 3700 хиляди години. Това е епохално откритие, свързано с историята на развитието на човешката писменост", каза Йосеф Гарфинкел, професор в Еврейския университет в Ерусалим, цитиран от пресслужбата на учебното заведение.
Ханаан е исторически регион в Близкия изток, на чиято територия в миналото са били разположени Финикия и съседните й по-малки държави и полиси. На територията му са живели различни народи от западносемитски произход, много от които са били покорени от еврейските армии в края на второто хилядолетие пр. Хр. след оттеглянето на египтяните и хетите от региона.
Финикийците и други представители на ханаанските народи, според много историци, са изиграли ключова роля във формирането на всички съвременни азбуки - иновативен метод за записване на информация в сравнение с шумеро-акадския клинопис и древноегипетските йероглифи. 
Същевременно историята на появата и развитието на азбуката остава предмет на спорове сред учените заради липсата на писмени паметници, които недвусмислено се отнасят до ранните епохи от съществуването на Ханаан.
Най-древната азбука в света
Професор Гарфинкел и колегите му правят голяма крачка към разрешаването на тази загадка, докато анализират артефакти, открити при скорошни разкопки на територията на библейския град Лахиш. Това е едно от най-големите селища на Ханаан, което се споменава в древноегипетски и месопотамски хроники от средата на второто хилядолетие преди Христа.
В миналото археолозите вече са открили в Лахиш артефакти със символи, подобни на отделни букви от древноханаанска азбука, включително фрагмент от керамична купа на около 3500 хиляди години. Подобни находки постоянно подтикват археолозите да продължат разкопките на територията на този древен град.
Преди пет години при поредните разкопки на руините на Лахиш израелски изследователи откриват добре запазен гребен от слонова кост, върху който има набор от 17 почти незабележими символа. Археолозите ги забелязват едва миналата година. Професор Гарфинкел и колегите му изучават подробно тези букви и ги сравняват с други известни откъслечни ханаански думи. Това позволява на учените за първи път да дешифрират пълния надпис на този древен език.
Оказва се, че надписът на гребена гласи "Нека този бивник помогне да бъдат изгонени всички въшки от косата и брадата". Разчитането му връща времето на появата на азбуката до около 3700 години назад и освен това разкрива факта, че тя е използвана не само в държавния и религиозния живот, но и във всекидневието на ханаанските народи, обобщават археолозите.