Списание Newsweek дълго търси водеща статия за възбновяването на печатното си издание и изглежда решиха да разкрият самоличостта на Сатоши Накамото, изобретателят на Bitcoin.
Накамото побърза да излезе със собствено изявление и да отрече историята.
Което или означава, че Накамото лъже, или Newsweek са направили най-големият гаф в 81-годишната си история.
Виртуалната валута Bitcoin привлече доста внимание към себе си през последната година - първо с невероятния си успех, а след това и със сензационните фалити за стотици хиляди долари на няколко банки за виртуалната валута.
Според Newsweek, автор на виртуалната валута е 64-годишният американец с японско потекло Сатоши Накамото. Той живее в Калифорния, като според изданието състоянието му от 400 млн. долара идва благодарение на ръста на Bitcoin.
Пред репортера на списанието Накамото се вижда в присъствието на двама полицаи, които са в ролята на свидетели и са повикани от самия него. Той казва, че вече няма никаква връзка с Bitcoin и отказва да коментира каквото и да е повече.
Изданието е провело двумесечно разследване и множество интервюта с различни хора, за да разгадае тайните и митовете около виртуалната валута.
Името Сатоши Накамото е една от легендите за Bitcoin, че създателят на валутата просто е използвал това име като псевдоним. Разследването на изданието обаче посочва, че името е реално и единствената разлика е, че човекът не живее в Токио, а в Темпъл сити, Калифорния.
В последствие неговият по-малък брат разкрива, че е "работил по класифицирани проекти" и ще отрича всичко, включително и че е автор на Bitcoin. Споделя, че е много концентриран човек, интелигентен с големи умения в математиката, инженерството и компютрите. "Кажи му какво и той ще го направи", коментира Артър Накамото.
Гавин Андресен, който е един от главните разработчици на Bitcoin, споделя, че е работил често с Накамото, но само по имейл или чат, тъй като Накамото е отказвал гласови разговори, така че не е сигурен дали въпросният човек наистина е създателят на Bitcoin.
"Той беше типът човек, който, ако направиш неволна грешка, може да те нарече идиот и повече да не ти проговори. Освен това тогава не беше ясно дали Bitcoin е легална и той полагаше големи усилия да запази анонимността си", допълва Андресен.
Според Андресен причината за поведението на Накамото е проста. Той не иска да участва в манията около Bitcoin и иска да живее спокойно. "Ако си лидерът на Bitcoin, ще те търсят за презентации и лекции, медиите ще искат интервюта. Всичко това не пасва на характера на Накамото. Той не искаше да води Bitcoin още тогава. Не толерира некомпетентност и осъзна, че проектът ще продължи и без него", коментира Андресен.
Малко след излизането на публикацията, Накамото обяви пред Associated Press, че той не е автор на Bitcoin. В интервю за агенцията той твърди, че няма нищо общо с виртуалната валута и е чул за пръв път за нея след като неговият син е бил потърсен от Newsweek преди три седмици.
"Искам да поясня, че не съм бил разбран. При срещата с репортера и полицаите имах предвид, че повече не се занимавам с програмиране. Исках да кажа, че вече не програмирам, а не че вече не се занимавам с Bitcoin. Никога не съм се занимавал с Bitcoin", коментира Накамото пред AP.
Междувременно от Bitcoin Foundation обявиха публично, че до момента не са видяли доказателства, които да показват, че този човек действително е създателят на Bitcoin. Името Сатоши Накамото действително е използвано от човека, който е бил инициатор на проекта, но никой не знае кой е той, тъй като никога не им се е представил.
От фондацията обявяват, че Bitcoin е децентрализирана валута без лидер и ръководител. Тя е създадена такава целенасочено и не може да бъде оглавена или ръководена от един човек.