Уникален железобетонен скелет на ужасите стряска пътниците на входа на град Бяла Слатина. Осеметажната административна сграда на бившия машиностроителен завод "Мизия" сякаш е проядена от термити - останали са само носещите греди на конструкцията.
Сградата е опасна и прилича на бомба със закъснител, но нито е сигнализирана, нито е оградена. Тя може да рухне всеки момент. Сградата е доведена до това състояние от неуморните търсачи на старо желязо от съседната ромска махала.

В резултат са останали само носещите бетонни греди на конструкцията, която балансира в изправено положение напук на гравитацията и логиката. Защото всичко останало е разбито от безработните роми заради ценните метали. Сега дори търсачите на силни усещания се страхуват да се катерят по развалините и само в краен случай единични бройки рискуват живота си за няколко килограма вторични суровини.

"Трябва сега сградата да се събори. Поканили сме собственика да го извърши това нещо, но не срещаме разбиране от негова страна. Общината е принудена сама да го извърши това нещо. Но нали знаете, че за събаряне на една такава сграда трябва да се търси фирма със съответни лицензи, за да може да извърши разрушаването безопасно. След това ние явно ще трябва да си търсим средствата от собственика, но не се получава диалог с него", каза пред TV7 Иво Цветков, кмет на община Бяла Слатина.

Поради явната незаинтересованост и безотговорност на фирмата, която е приватизирала завода, проблемът се задълбочава години наред и няма кой да се погрижи за неговото разрешаване, освен общината. Необходимите средства за тази цел обаче досега не са намерени.

"Необходимите мерки от наша страна са предприети дотолкова, доколкото трябва да платим една сума от 20 хил. лв на фирма, за да се събори тази сграда и след това да ги търсим съответно от собственика. Реално от собственика ние тези средства няма да получим и общината ще трябва безвъзвратно да похарчи тези пари, но засега не сме намерили тези средства в бюджета, за да предприемем ограждане на сградата, сигнализиране и т.н. Ние сме подали сигнал в НАП, завели сме иск срещу тях за неплатени данъци върху земята и сградата, тъй като от години не са плащали данъци за този имот и прилежащите му сгради в регулацията. Но доколкото разбирам сме най-отзад на една дълга опашка от кредитори. Фирмата е от Пловдив. Освен това трябва да се извозят и строителните отпадъци и за да се получи една почистена площадка, общината трябва най-малко 40 хил. лв", добави кметът Цветков.

Предложението му е да се предвидят законодателни промени за по-сериозни санкции срещу безотговорни собственици на пустеещи и опасни сгради. Защото сега всичко остава за сметка на данъкоплатците, които трябва или да платят сметката, или да поемат неразумен риск от нещастни случаи.