Двадесет и четири часова обща стачка, организирана от синдикатите в частния и държавния сектор на Гърция днес, ще наруши предоставянето на голяма част от услуги в страната, съобщават гръцките медии.
Профсъюзите обявиха стачката с искане правителството да вземе мерки в подкрепа на работещите заради рязкото увеличение на цените.
Синдикатите поканиха трудещите се да се включат в митинг днес преди обед в Атина, съобщава гръцкото издание „Катимерини.“
Авиационните власти обявиха снощи, че ръководителите на полети и служителите на гражданската авиация все пак няма да участват в стачката. Така анулирането на вътрешните и международни полети, както и промените в разписанията на полетите, обявени от основните гръцки авиокомпании за днес, ще бъдат коригирани, като много полети ще бъдат осъществени. Пътуващите бяха посъветвани да се свържат с авиокомпаниите, информира Асошиейтед прес.
Синдикатите на обществения транспорт в Атина казаха снощи, че удължават часовете, в които ще стачкуват.
Гръцките синдикати настояват за по-ниски данъци и увеличение на минималната работна заплата, която в момента възлиза на малко над 700 евро на месец.
„Работниците в страната ни, както в държавния, така и в частния сектор, се борят с високите цени, които задушават домакинствата и гражданите“, посочи в изявление Конфедерацията на профсъюзите на държавните служители. В изявлението се казва още, че по-високите разходи за енергия, горива и основни стоки намаляват заплатите на работниците.
Стачката ще наруши работата на градския транспорт в Атина. Таксиметровите шофьори също се включват в 24-часовия протест. Фериботите за и от гръцките острови останат в пристанищата от полунощ във вторник до полунощ в сряда.
Държавните училища и болниците също се включват в стачката, както и служители от средствата за масова информация.