Продукцията "Близост" ("Close") на белгийски режисьор Лукас Донт води по номинации за Европейските филмови награди за 2022 г., съобщи електронното издание "Скрийн дейли".
Той има четири номинации - за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий, а Еден Дамбрин се бори за приза за най-добър европейски актьор. 
С три номинации за Европейските филмови награди е историческата драма "Корсаж" на австрийската режисьорка Мари Кройцер. Продукцията е включена в надпреварата за най-добър филм, най-добър режисьор, а Вики Крипс е номинирана за най-добра европейска актриса.
За отличието на най-добър филм се състезават също "Алкарас" на испанската режисьорка Карла Симон, "Свещеният паяк" на живеещия в Швеция иранец Али Абаси и "Триъгълник на тъгата" на датчанина Рубен Йостлунд.
Конкуренти на Мари Кройцер и Лукас Донт за наградата за най-добър режисьор са също Али Абаси за "Свещеният паяк", Алис Диоп за "Свети Омер", Рубен Йостлунд за "Триъгълник на тъгата" и Йежи Сколимовски за "Ио".
За приза за най-добра европейска актриса са номинирани Вики Крепс за ролята си в "Корсаж", Зар Амир Ебрахими ("Свещеният паяк"), Леа Сейду ("One Fine Morning"), Пенелопе Крус ("Паралелни майки") и Мелтем Каптан ("Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш").
Сред номинираните за наградата за най-добър европейски актьор са Пол Мескал ("Aftersun"),  Пиерфранческо Фавино ("Носталгия"), Златко Бурич ("Триъгълник на тъгата").
Европейските филмови награди ще бъдат връчени на церемония в Рейкявик на 10 декември. 
Отличията са сред най-престижните в киноиндустрията. Повече от 4000 членове на Европейската филмова академия гласуват за избор на лауреатите в различните категории.