Сергей Станишев и Лютви Местан се ангажираха да внесат в Народното събрание законопроект за медиите от името на медиите. Ние няма да редактираме вашата законодателна инициатива, ще я внесем както я направите, съобщи лидерът на ДПС на среща на управляващите с медиите, наречена "Открито управление".
Според Лютви Местан ако основният критерий за медийната свобода е критичността на медиите спрямо едно правителство, най-критикуваното правителство в 24-годишната история на демократична България е кабинетът Орешарски. "Няма да се намери нито един, който да каже – бяхме обект на натиск от правителството. По този критерий България не заслужава своето стотно място по медийна свобода.

Вероятно има други критерии, например зависимостта на съвестта на журналиста от собственика, който често пъти не е ясен.
Затова - очакваме вашата законодателна инициатива", каза Местан.

Станишев и Местан поканиха представителите на медиите да изработят и да им предоставят законопроект за медиите така, както те го виждат. Поканата дойде след въпрос на Илиана Беновска от радио К2 за сключените от кабинета договори с медиите. Пламен Орешарски отговори, че няма конкретна информация за суми и медии, но подчерта, че държи на обективния подбор на медиите, с които работи правителството.
На срещата, освен премиера и лидерите на партиите, подкрепящи правителството - Орешарски, Станишев и Местан, присъстват над 200 представители на национални и регионални медии, съобщи в началото водещата. Срещата се излъчва на живо по националните радио и телевизия. Според регламента тя ще продължи два часа, времето за задаване на въпроси е до 1 минута, експозетата на управляващите заеха близо половината от времето. Заради множеството въпроси срещата беше удължена.

Поех отговорността да стабилизирам страната след близо четири години на управленски волунтаризъм. Четири години на икономика в депресия, тенденция за нарастване на дълговете, особено в сектор енергетика. Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние. Това каза премиерът Пламен Орешарски при откриването на срещата на управляващите с медиите. 
Бях наясно с политиките и мерките, които следва да се предприемат, но рискът от неуспех оставаше,
продължи Орешарски. Отстоянието между мерките и резултатите е няколко години, в най-добрия случай. Рискът е не дали мерките ще дадат резултат, а дали българските граждани ще проявят търпение да изчакат. Днес социално-икономическата обстановка остава трудна, налице са само първи позитивни сигнали, че бизнесът може да се развива без да бъде притискан, че държавата ще развива социалните си функции. За 9 месеца подобрихме функционалността на редица публични сектори, подобрихме събираемостта на държавните приходи, каза премиерът Пламен Орешарски.
Причината да инициираме тази среща с медиите е, че в последните години политика и публичното говорене се превърна в територия на омразата, каза президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев.

Вие сте четвъртата власт, вие сте по-влиятелни от другите власти, защото формирате общественото мнение,
заяви той.

Станишев допълни, че лъжата се ретранслира и се превръща в по-голяма тежест. Политическият разговор е бил подменен с крясъци и популизъм, и ще сведен до много лични отношения – това за него е изкривяване на политически и обществения интерес. Няма съмнение, че тези, които се стремят да превърнат евроизборите в избори на „за” или „против” правителството, ще се стараят да го превърнат на междубалканска разправия. Аз и моята партия отказваме да участваме в тази какафония и искаме да върнем политически дебат там, където му е мястото, подчерта Станишев.

Кабинетът има идея да реши фундаменталния проблем на българското земеделие и българския земеделски производител. Той заслужава пълния си мандат. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

При присъединяването към ЕС допуснахме една фундаментална грешка. Пред вас е председател на партия, който е в състояние да признае грешката. Като механизми за преки плащания на земеделски производители, от Европа, заложихме предпоставки за южноамерикански тип земеделие; днес само 6% от земеделските производители получават 80 % от размера на преките плащания 1 082 000 000. 80% от тези средства се получават от 6% едри земеделски производители. Земеделски производители, които обработват до един хектар, бяха изключени от механизма на преките плащания, това са над 90 – 95 % от земеделските производители, в България, каза Местан.

Оптимист съм, ако през последните девет месеца говорим за оцеляването на кабинета, аз съм сигурен, че след евровота стратегията за оцеляване на кабинета ще се трансформира в стратегия за ускорено изпълнение на програмата на кабинета и необходимата реформа, каза още Местан.

По отношение на „Южен поток”– трябва да го разглеждаме в цялостен контекст на ситуацията в Украйна – тече предварителна подготовка, която не е спряла. Това каза в отговор на въпроси на журналисти Пламен Орешарски. Орешарски допълни, че в следващите седмици ще следим взаимоотношенията между Русия и ЕС – ние сме между страните,които най-малко сме заинтересовани на каквото и да изостряне на взаимоотношенията, защото ще платим най-висока цена. Следим най-внимателно всяко развитие и се притесняваме на изостряне на по-нататъшни конфронтация, подчерта Орешарски.

Един от най-важните наши приоритети в тази ситуация е да защитим нашите сънародници в Украйна, подчерта той. В тази доста конфронтационна среда между Русия и ЕС, нашата позиция трябва да бъде по-балансирана. Ние изхождаме от европейските позиции. Посещението на министър Вигенин е съгласувано изцяло с мен. Прецених, че при едно малцинство от 250 000 българи, по някои данни и повече, си заслужава да се следи внимателно какво става, особено в контекста на първите действия на новата украинска власт, която отмени закона за езиците, въпреки че се говореше, че това няма съществено значение. Това е сигнал за бъдещи действия, който ние не одобряваме. И министър Вигенин го заяви, и аз в Брюксел, на извънредната Среща на върха, каза Орешарски.

На въпроса за българската позиция по случващото се в Украйна Сергей Станишев заяви, че България е за международното право и за принципа на териториалната цялостност на Украйна. Той допълни, че България като държава е най-заинтересована в най-кратки срокове да се развие на диалогът между Украйна и Русия. Не подкрепяме нагнетяване на напрежението. Ние тук в Югоизточна Европа, граничейки по море с Украйна и Русия, сме засегнати от каквото и да било – нова студена война, подчерта Станишев. По думите му, това е опасност за просперитет и стабилността на България и трябва да бъде избегнат. Призоваваме всички да започнат политически диалог.

Има цялостен комплект проблеми – в това число редица от стъпките на новата власт в Украйна бяха в абсолютно погрешна посока, както и отмяната на регионалните езици, каза още Станишев. Това е много голям сигнал, че много от гражданите там не са равноправни. В Украйна не живеят между 2 хиляди французи, но там живеят българи и те трябва да знаят, че България стои зад техните интереси и ще направи всичко, те да са защитени, каза още Сергей Станишев.