Едни от най-големите компании за търговия с храни в света представиха подробни планове за борба с обезлесяването по техните вериги за доставки на соя, говеждо месо и палмово масло до 2025 г., предаде Ройтерс. Тази стъпка е смятана за особено важна за предотвратяване на катастрофални климатични промени, съобщи Ройтерс.
Унищожаването на горите, за да се отворят нови площи за земеделие или производство на палмово масло, отделя огромни количества парникови газове всяка година, което спомага за стимулиране на изменението на климата.
Пътната карта, стартирана на срещата на върха на ООН за климата COP27 в Египет, включва 14 компании, сред които "Каргил" (Cargill), "Бунге" (Bunge), "Арчър Даниълс Мидланд" (Archer Daniels Midland), "Луи Драйфус" (Louis Dreyfus Company), бразилската "Джей Би Ес" (JBS) и китайската "КОФКО Интернешънъл" (COFCO International).
Фирмите заявиха, че планът помага на света да се насочи към ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над нивата от прединдустриалната епоха, прагът, отвъд което според учените съществува риск изменението на климата да излезе извън контрол.
Пътната карта "представлява важен крайъгълен камък в сектора в елиминирането на обезлесяването, предизвикано от суровините", каза в изявление изпълнителният директор на "КОФКО Интернешънъл" Уей Дун.
Много от фирмите вече са се ангажирали да премахнат обезлесяването до 2025 г., като планът установява етапи по пътя, които варират леко в зависимост от сектора.
Главният изпълнителен директор на групата за защита на околната среда "Майти ърт" (Mighty Earth) Глен Хуровиц коментира, че 2025 г. не е достатъчно скоро, призовавайки обезлесяването да бъде прекратено незабавно. "Настояването в пътната карта отделните компании да положат всички усилия за установяване на индивидуални крайни дати за обезлесяване не по-късно от 2025 г. означава, че булдозерите ще продължат да работят и унищожаването ще продължи", допъ.ни той в изявление.
Индустрията има неубедителен опит в изпълнението на минали ангажименти за обезлесяване. През 2010 г. стотици от най-големите потребителски марки в света като част от Форума за потребителски стоки обещаха да постигнат "нетно нулево" обезлесяване до 2020 г. Но с наближаването на крайния срок "Каргил" заяви, че хранителната индустрия няма да успее да постигне тази цел.
Планът също така призовава фирмите да определят цели за намаляване на своите емисии на парникови газове и да започнат да оповестяват емисиите си от промени в земеползването през 2024 г.