Проф. Любомир Халачев е удостоен с литературната награда „Елин Пелин“. Отличието му бе връчено за сборника с разкази „10 неща, които никога няма да правя“, съобщават от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.
Проф. Любомир Халачев завършва висшия държавен институт за кино в Москва през 1972 г. През 1974 г. се посвещава на образованието по операторско майсторство в НАТФИЗ. От 1975 г. работи в Студия „Време“ като оператор и режисьор на документални и научно-популярни филми. През 1991 г. основава „Кодиак“ – продуцентска фирма, която по-късно се преименува на „Кадиак Филм“. Един от основателите на Асоциацията на филмовите продуценти. Работи като режисьор, продуцент и сценарист на документални филми и телевизионни драми.
Специализирал е в Полша, Италия, Франция и Дания. Ръководител и лектор на семинари и уъркшопове в европейски програми, член и председател на журита на български и международни фестивали. Професор, доктор по изкуствознание. Декан на Факултет екранни изкуства на НАТФИЗ (2005 – 2011) и ректор (2011–2015). В момента преподава „Документално кино” на студентите по „Операторско майсторство“ и „Продуцентство” в магистърската програма „Мениджмънт в екранните изкуства“. / ГН