Комикът Джими Кимел ще бъде водещ на церемонията за връчването на 95-ите награди "Оскар" през 2023 г., предадоха осведомителните агенции, като цитираха съобщение на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.
Организаторите се надяват Кимел, който бе водещ през 2017 г. и 2018 г., да допринесе за увеличаване на намаляващата телевизионна гледаемост и да върне интереса към киноотличията. Той има свое вечерно токшоу по Ей Би Си. 
На церемонията тази година вниманието на публиката бе приковано от шамара, който Уил Смит удари на сцената на комика Крис Рок, позволил си обидно изказване по адрес на съпругата му Джейда Пинкет Смит. 
Церемонията, излъчвана по Ей Би Си, отбеляза втората най-ниска гледаемост в историята, припомня Ройтерс.
Видеото с шамара на Смит обаче бе широко разпространено в социалните медии и доминираше в новинарските заглавия в продължение на дни.
"Да бъда поканен за водещ на наградите "Оскар" за трети път е или голяма чест, или капан", казва Джими Кимел в разпространено изявление. 
Церемонията ще се проведе на 12 март 2023 г. в "Долби тиътър" в Лос Анджелис.
"Джими е идеалният водещ, който ни помага да разпознаем невероятни артисти и филми на нашата 95-а церемония за наградите "Оскар", се казва в изявление на изпълнителния директор на Академията за кинематографично изкуство и наука Бил Крамър и на президента й Джанет Янг. "Любовта му към филмите, опитът в телевизионни предавания на живо и умението да свързва с нашата глобална публика ще създаде незабравимо изживяване за милионите ни зрители по целия свят", допълват те.
Уил Смит, който спечели награда "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Методът Уилямс", по-малко от час след инцидента с Рок публично се извини на комика. Той обаче получи забрана да присъства на церемониите за отличията  за период от десет години години, но все още има право да бъде номиниран и да печели.
94-ата церемония за връчването на наградите "Оскар" през март т.г. бе водена от комедийните звезди Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс.