3% от събирания от държавата плосък данък да влиза в местните бюджети настояват от Националното сдружение на общините. „Вече има взето решение от 2015 г. част от налога върху доходите на физическите лица да отиват като приход в общините. Съвсем скоро предстои от финансовото министерство да внесат предложението в Министерски съвет. Все още не е ясен конкретният процент. Ние предложихме 3%, защото по този начин приходите на местните власти ще се удвоят, но решение засега няма", коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-изпълнителният директор на сдружението Емил Савов.
Обмисля се и какви разходни отговорности биха поели общините за сметка на новите приходи. При 3% общинска ставка, около 700 млн. лева биха постъпили в общините, вместо в централния бюджет.
"В момента имаме плосък данък от 10%. Държавата да запази да речем, една ставка от 7% от този данък и всеки Общински съвет да реши до 3% колко да бъде ставката, плащана от гражданите, които работят или които живеят там. Това е още един въпрос, който се обсъжда", добави още Емил Савов.
Той изрази надежда, че до края на май вече ще има яснота и ще бъдат направени нужните корекции в законодателството.