Изследване на тема „Икономическия принос на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм“ беше представено от Научноизследователския център за медийни изследвания и аудиовизуална политика и катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха от учебното заведение.
Изследването обхваща периода 2008-2020 г. и е направено съвместно от Обсерваторията по икономика на културата и Столична община.
В България културните и творчески индустрии създават сериозен икономически резултат. През последното десетилетие те си извоюваха признание на специфично икономическо поле с голяма динамика, със социални измерения създаващи партньорски мрежи между обществения сектор и частния сектор. Културните и творчески индустрии са катализатор за развитие на нови технологии и иновации в културния и творчески сектор, неделима част са от образованието и модерните регионални и градски политики. Kултурните и творчески индустрии реализират икономически принос в БВП от 5,7 процента, над 104 000 заети (повече от 80 000 заети са в частни и неправителствени организации) от над 24 000 организации. Данните от изследването очертават София като град на творческата икономика и национален център на културните и творчески индустрии (КТИ) с добавена стойност в икономиката на град от 9,8% и над 66 хиляди заети, сочат данни от изследването.
Резултатите от предходните години на проекта вече са съществена част от Културната стратегия на град София - „София-творческа столица“.
През 2014 г. данните от изследването в частта за филмовата индустрия са в основата на критериите за получаване на титлата „София – творчески град на киното“ в мрежата на ЮНЕСКО и разработване на първата стратегия за българската филмова индустрия „София –град на киното.
Повече за изследването – в приложеното видео.