Висшият съдебен съвет (ВСС) е на път да уволни свой член за първи път в 23-годишната си история.

Кадровият орган на магистратите съществува от 1991 г. и досега никой не го е напускал по този начин. Прецедент може да създаде случаят "Камен Ситнилски", пише вестник "Преса".

Дисциплинарното дело срещу бившия зам.-главен прокурор е приключило, в петък следобед в деловодството на ВСС е внесено предложение той да бъде дисциплинарно освободен от поста в съвета, уточнява изданието. ВСС ще го обсъжда и гласува още през следващата седмица на 13 март.

За да бъде уволнен член на съвета, е нужно съгласието на минимум 17 от 25-имата във ВСС. Вотът е таен, а дебатът се води при закрити врати Ситнилски е уведомен и ще поиска колегите да го изслушат, преди да гласуват.

Предложението за най-тежкото наказание е направено от дисциплинарния състав на Ситнилски - съдийката Галя Георгиева, прокурорката Магдалена Лазарова и адвоката Васил Петров. Според тях обвинителят е уронил престижа на съдебната власт. Ако зад това застанат 17 от ВСС, мандатът на Ситнилски ще бъде прекратен. А Сотир Цацаров трябва да свика ново общо събрание на прокурорите от страната, за да изберат друг свой представител в този ВСС за оставащите му близо 4 години. Мандатът на съвета е петгодишен, сегашният действа от 3 октомври 2012 г.

Скандалът със Ситнилски избухна именно заради избора му във ВСС от прокурорската квота през есента на 2012 г. Година по-късно в края на юни 2013 г. в медиите изтекоха СРС-та от навечерието на този вот. Внушението бе еднозначно - зад кулисите са текли договорки тогавашният зам. главен прокурор Камен Ситнилски и обвинителят от Пловдив Румен Боев непременно да влязат в съвета, който кадрува магистратите. Записите изобличаваха като основни "заговорници" окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев и апелативния обвинител на Бургас Емил Христов. Срещу двамата в момента текат досъдебни производства, те имат и дисциплинарни дела, но без финал, припомня изданието.

След изслушване на всички замесени в скандала от етичната комисия на ВСС на 25 юли м.г. шефът Ӝ Ясен Тодоров и съдиите Галя Георгиева, Димитър Узунов, Каролина Неделчева и Даниела Костова внесоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Ситнилски. Мотивът им бе, че станалите публично достояние разговори са създали "основателно възприятие" в обществото за задкулисие, натиск и непочтени договорки. Единственото наказание за член на ВСС е уволнение.

По предложение на дисциплинарния състав на 26 септември ВСС отстрани Ситнилски за 6 месеца с мотива, че докато е на поста, можел да повлияе на изхода от дисциплинарното дело. Срещу Румен Боев мерки не бяха взети. Отстраняването на Ситнилски обаче изтича на 26 март. Това е една от причините решението за него да се забърза, заявиха членове на ВСС пред "Преса".

Самият Камен Ситнилски отрече да е натискал когото и да било, призова прокурорите да защитят своя избор, но не получи подкрепа. В края на м.г. той подаде жалба в Евросъда в Страсбург за нарушена презумпция за невиновност. Ситнилски твърди, че членове на ВСС предварително са го обявили за виновен. Изтъква и че дисциплинарното му дело е образувано само на базата на СРС, което е недопустимо.