Ново оръжие срещу устойчиви на антибиотици бактерии откриха учени от университета в Женева, съобщи електронното издание Юрикалърт.
Изследователите са установили, че лекарство, използвано срещу херпес, успява да намали защитните механизми на бактерията Klebsiella pneumoniae, която е много разпространена в болниците и е особено вирулентна.
Екип от университета в Женева открива, че едоксудин - антихерпесна молекула, открита през 60-те години, отслабва защитната повърхност на този вид микроорганизми и така улеснява елиминирането им от имунните клетки.
Klebsiella pneumoniae причинява много инфекции на дихателните пътища, червата и пикочните пътища. Заради устойчивостта си към повечето често прилагани антибиотици и високата си вирулентност, някои от щамовете й могат да бъдат дори фатални за между 40 и 50 процента от заразените хора, казват учените.
"От 30-те години на миналия век медицината разчита на антибиотиците, за да се справи с патогенните бактерии", обяснява Пиер Косон от университета в Женева, който ръководи изследването. "Възможни са и други подходи като опити за отслабване на защитната система на бактериите, така че те вече да не могат да избягат от имунната система. Това изглежда още по-обещаващо, тъй като вирулентността на Klebsiella pneumoniae в голяма степен се дължи на  способността й да избягва атаките на имунните клетки".
За да определят дали защитата на бактериите е намаляла, учените  използват експериментален модел с изненадващи характеристики - амебата Dictyostelium. Този едноклетъчен организъм се храни с бактерии, като ги улавя и поглъща със същите механизми, които имунните клетки използват, за да убиват патогени. "Генетично модифицирахме тази амеба, за да може да ни каже дали бактериите, които среща, са вирулентни или не. След това тази много проста система ни позволи да тестваме хиляди молекули и да идентифицираме тези, които намаляват бактериалната вирулентност", обяснява Пиер Косон.
Разработването на лекарство е дълъг и скъп процес, като няма гаранция за резултатите. Затова изследователите решават да прегледат съществуващите препарати, за да идентифицират възможни нови терапевтични показания. Екипът оценява въздействието върху Klebsiella pneumoniae на стотици лекарства, които са на пазара и имат широк спектър от терапевтични показания. Медикамент, разработен за борба с херпесите, дава доста обещаващи резултати.
"Чрез промяна на повърхностния слой, който предпазва бактериите от външната среда, този фармакологичен продукт ги прави уязвими. За разлика от антибиотиците, едоксудинът не убива бактериите, което ограничава риска от развитие на резистентност - основно предимство на подобна стратегия", обяснява още Косон.
Ефективността на тази терапия при хора все още не е потвърдена, но според учените от Женева резултатите от изследването са обнадеждаващи: препаратът действа дори върху най-устойчивите щамове на Klebsiella pneumoniae и в по-ниски концентрации от тези, предписани за лечение на херпес. "Достатъчно намаляване на защитата на бактериите, без да се убиват, е фина стратегия, но такава, която може да се окаже печеливша в краткосрочен и дългосрочен план" категоричен е Пиер Косон.
Констатациите на швейцарските специалисти са публикувани в изданието PLOS One.