Международен румънско-унгарско-украински изследователски екип е открил нов вид растение в Румъния - Salvia revelata - предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на Румънското орнитологично дружество.
„Въпреки че не е рядко срещано растение, а е широко разпространено в степните части на Европа, този вид градински чай просто е бил скрит на видно място в продължение на векове, погрешно идентифициран като Salvia austriaca - често срещан вид в Централна Европа, с който това растение е тясно свързано", се казва в прессъобщението.
„Изследователите са го нарекли Salvia revelata, отразявайки трудоемкия процес на разкриване на правилната идентичност на този загадъчен таксон, и като народно име са предложили „Понтийска острица“. Salvia sedge се разграничава от Salvia austriaca (австрийска острица) на базата на разликите в морфологията на цветовете, генетиката, биологията на опрашването, екологията и разпространението", каза ботаникът Матис Атила, изследовател от Университета „Бабеш Бояй“ в Клуж-Напока и координатор на екипа, който направи това важно откритие.
Новият вид е свързан с понтийските степни местообитания, така че в Румъния е ограничен до степните ливади на Добруджа. Експертите смятат тази част на страната за истинска съкровищница на биоразнообразието, място, където се срещат различни биогеографски региони, което прави флората и фауната много богата, като тук присъстват средиземноморски, централноевропейски и азиатски видове.
Според цитирания източник, преди седем години, по време на проучвания, проведени в резервата „Падуря Думбравени“ (Padurea Dumbraveni) в Добруджа, ботаникът Анна Шабо забелязала, че някои екземпляри от Salvia austriaca изглеждат малко по-различно в Добруджа в сравнение с тези в други региони на Европа - били по-високи и с повече власинки.
„Тя привлече вниманието на колегата си Матис Атила към растението, който, след като внимателно разгледа структурата на цветето, получи откровение“, се казва в прессъобщението.
Ботаникът Матис Атила допринесе през последното десетилетие с много ценни открития за местната и световната флора.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)