Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви днес, че при извършените нейни проверки в обекти в Украйна не са били открити признаци за недекларирани дейности в ядрената област. Инспекциите са в отговор на обвиненията на Москва, че Киев разработва т.нар. мръсна бомба, предаде Ройтерс.
Русия нееднократно е заявявала, че Украйна планира да използва такава бомба - конвенционален експлозив, комбиниран с радиоактивен материал, - но без да привежда доказателства. Киев отхвърля тези твърдения, а някои украински и западни представители обвиняват Русия, че самата тя подготвя нападение с мръсна бомба, за което ще хвърли вината върху Украйна.
През септември агенцията за ядрен надзор на ООН съобщи, че по настояване на украинските власти ще извърши проверки в два обекта в Украйна. В понеделник от МААЕ казаха, че започват инспекциите, а днес съобщиха, че са приключили проверките в три, а не в да обекта - всички споменати от Русия като съмнителни.
Въпросните три обекта са Институтът за ядрени изследвания в Киев, Източният минно-обогатителен комбинат в град Жовти води и производственото обединение Източен машиностроителен завод в град Днипро.