Лекарите в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" (Университетска) приложиха за пръв път в България изключително авангардна инвазивна процедура при лечението на 11-годишен пациент от Стралджа.

За подобряване състоянието на пациента се реши да се приложи континуална веновенозна филтрация, която досега в страната ни е правена само на възрастни пациенти и никога на дете, съобщиха от здравното заведение.

Използването на този вид лечение чрез сложна апаратура за диализа се налага заради усложненото здравословно състояние на 11-годишния В.К. Момчето постъпва в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" на 2 март. Заболява седем дни по-рано. Тогава се оплаква от болки в дясна тазобедрена става. Първоначално е проведено лечение с обезболяващи, но без съществен ефект.

В хода на лечението се появява обрив по цялото тяло, повишава телесната температура и е хоспитализиран в Детско отделение на болницата в Ямбол. Преценено е, че има данни за пневмония и поради влошаване на общото му състояние е приведен в Детска клиника в МБАЛ. Приет е със силни болки в дясна тазобедрена става и бедрото, с невъзможност за пасивни и активни движения в дясна тазобедрена става. По този повод е консултиран с ортопед. Направени са две скенограми на тазобедрената става, извършена е и оперативна интервенция на същата става, като лекарите установяват гнойна инфекция. Започнато е масивно антибиотично лечение и въпреки това състоянието се влошава. Направената снимка на

белия дроб на момчето показва данни за плеврит и масивна пневмония с разпад в дясна белодробна половина. На 7 март, направения MRI, показва, че възпалителни промени, освен в дясната тазобедрена става започват и в мускулатурата. Всички изследвания показват висока възпалителна активност и след обсъждане на прогресията на инфекцията,

която заплашва да бъдат включени и други системи е взето решение от лекарския екип да се прибегне до този авангарден метод на лечение с използване на специфичната технология на диализа. Тя се прилага в случаи на тежко септично състояние и септичен шок, както и ангажиране на функциите на белия дроб с прояви на дихателна недостатъчност.

"В нашия случай беше преценено, че тежката и енерализирана стафилококова инфекция, въпреки ровежданото тридневно антибиотично лечение, не показва тенденция за ограничаване на органните увреждания и затова се реши, че за момента оптималната възможност за кличнично подобрение е mрилагането на тази процедура", уточни проф. д-р Петрана Чакаръва, изпълнителен директор на болницата.

В 19.00 часа на 7 март се пристъпи към осъществяване на лечебната процедура. Тя трябва да продължи 24 часа под стриктното наблюдение на всички жизненоважни показатели в динамика и статуса на кръвосъсирване. След завършването на процедурата ще бъде проверено нивото на интерлевкините, което се повишава обичайно при тежки септични състояния - интерлевкин - 1, 2, 6.

Очакваме клинично подобрение и ако това стане факт, се откриват нови хоризонти за съвременно лечение на деца с тежко септично състояние, заявяват лекарите.