За втори път живеещите на малката уличка „Елин Пелин“, в широкия център на Бургас, получиха разрешение от общината да я затворят заради „Уличен празник на палачинката“, организиран от самите тях. Съседското парти ще бъде тази събота от 17:00 до 22:00 часа, става ясно от съобщения, разлепени по пътните врати. „Първият уличен празник направихме през 2019 година, тогава се събраха може би 70 или 80 човека“, каза за БТА основният организатор на инициативата Димитрина Георгиева. 
От Община Бургас изглежда приемат инициативата. В съобщение до медиите от Общината посочват - „Очевидно на ул. „Елин Пелин“ цари дух на разбирателство. Съседите там се познават, харесват и обичат да прекарват времето си заедно. А това е достойно за уважение".
Бургаската среща в събота е по примера на общности в Дания, които се събират по същия начин, затваряйки градски улици. Освен домашни палачинки тази събота съседите ще извадят на улицата и други храни, които да хапнат заедно. Ще украсят и с балони. Сред тях има музиканти, така че вечерта ще завърши с песни и танци. 

„Тази година сме намислили на наградим символично и най-стария жител на нашата улица. Това е една дама, която живее на нея през последните 60 години. Ще направим и изложба на магнити – такива, които хората лепят по хладилниците си от местата, които са посетили. Ще ги изложим по вратите на сградите и гаражите“, разказа Георгиева пред БТА.  
Тя признава, че работата по организирането на такова събитие е много за един човек, но не ѝ липсват съмишленици. След съботния празник живеещите на ул. „Елин Пелин“ най-вероятно ще обсъдят и създаването на съвет, който занапред да се заеме с организацията на уличните тематични тържества. „Не бих казала, че всичко това има конкретна цел – по-скоро искам да бъдем сплотени, да се поздравяваме, когато се видим на улицата, да споделяме проблемите, които имаме като съседи“, допълни Димитрина Георгиева. 
„През 2019-а направихме нещо уникално, досега не съм виждал подобни съседки събирания в Бургас. Тези събирания са наистина прекрасни. Първия път дойдоха и хора от съседните улици, бяха любопитни, искаха да разберат какво се случва. Имаме нужда от такива неща във все по-забързаното си ежедневие“, каза един от живеещите на улицата - Георги Чолаков.