След дълги години в очакване самоковци най-после ще имат приют за бездомни кучета. Проверка на БТА в сайта на Агенцията за обществени поръчки сочи, че община Самоков търси кой да поправи сградата в горското стопанство на село Продановци, която през юни Министерството на земеделието, храните и горите отстъпи на общината, за да бъде преобразувана в приют за безстопанствени животни.
Според представената схема в документацията на поръчката площта на приюта е с размер 257,5 кв.м, като 75,2 кв.м от тях са отредени за място за игра и разходки на кучетата. В текстовете на техническата спецификация е посочено, че архитектурният образ на бившата ведомствена собственост няма да бъде променен, но тя има нужда от голям ремонт. Състоянието на конструктивните елементи на покрива ѝ е лошо - те са провиснали и естествено износени, няма положена хидроизолация между дъсчената обшивка, керемидите са компрометирани и има течове. Липсва мазилка по стените и таваните, подът също е в лошо състояние, липсват теракотни плочи и мазилката по фасадите е компрометирана.
С ремонта сградата ще бъде преустроена със следните помещения: приемна, санитарни помещения за персонала, съхранение на оборудване за почистване и дезинфекция, отделение за настаняване на кучета, помещение за извършване на ветеринарно-медицинска дейност, настаняване на две здрави животни, помещения за болни и наранени кучета, карантинно помещение, хладилна камера, помещение за съхранение и приготвяне на храна, баня и тоалетна. 
Срокът за изпълнение на строителните работи е до 150 календарни дни, а необходимите за тях средства са 60 хил. лева. Оферти ще се събират до 21 ноември.
В текстовете на поръчката липсва информация колко кучета ще могат да бъдат настанени в приюта и за колко време.