В Многопрофилна болница за активно лечение – Тутракан функционира 4-местна барокамера, съобщават от лечебното заведение. Оттам информират, че разполагат с екип от специалисти, преминали обучение по хипербарна оксигенация.
„Tерапията представлява дишане на 100% чист кислород под налягане. При повишеното атмосферно налягане се разтваря до 20 пъти повече кислород в кръвта, отколкото в обикновени условия. Това ускорява процесите на възстановяване и благоприятства по-доброто функциониране на организма.  Процедурите не са болезнени и са безопасни за пациентите", каза за БТА д-р Лилия Бойчева от екипа, който работи с барокамерата.
По думите ѝ хипербарната кислородна терапия е иновативен метод за лечение на диабет, чернодробни и белодробни заболявания, ставни и костни болки, мозъчен инфаркт, стерилитет, аутизъм и др. Препоръчва се и за пациенти с COVID -19 и постковид синдром.
Въпреки че барокамерата функционира отскоро, процедурите се радват на сериозен интерес. От лечебното заведение споделиха, че пациентите усещат положителен резултат още след първото посещение.
Всички пациенти, които имат необходимост от лечение в барокамера, могат да бъдат обслужени. Тъй като НЗОК не покрива този тип лечение, процедурите се заплащат по утвърден ценоразпис на болницата.