Временният общински пазар в град Ихтиман ще претърпи ремонт, с който ще бъде преобразен напълно. Това става известно от проверка на БТА в сайта на Агенцията за обществени поръчки. От община Ихтиман дават срок в рамките на 60 дни да се изготви технически проект и впоследствие да се упражни авторски надзор по време на изпълнение на строително-монтажни работи при реконструкция на обекта.
Стойността на поръчката е 30 000 лв. без ДДС, като 3000 лв. са за осъществяването на авторския надзор и 27 000 за изготвяне на техническия проект.
Обектът е разположен на 4 015,53 кв.м., като основен транспортен достъп до него е ул. „Хаджи Димитър” на запад. Имотът, обект на разработката, е с граници заключени между ул. „Хаджи Димитър” от запад, ул. „Егерика” от юг, ул. „Училищна“ от изток и сградата на бившето училище „Димитър Милчев“ от север, е посочено в документацията на обществената поръчка.
От описанията в нея става ясно, че теренът е със слаба денивелация от запад на изток, а  вертикалната планировка следва естествения терен, освен това настилките са от асфалт и бетонови плочи, а зелените площи са недостатъчни. Като друг недостатък в имота е откроено, че застрояването в него е свободно - има свободно стояща сграда джамия и преместваеми обекти за търговия, които са разположени хаотично и не формират функционални търговски пространства.
При реконструкцията на пазара се предвижда поставяне на ред в разполагането на преместваемите обекти и изграждане на нови магазини. В тази връзка ще бъдат обособени зони за търговия на дребно със земеделска продукция, местно производство, за търговия на дребно с млечни, месни, рибни хранителни продукти, за търговия с промишлени стоки и стоки за бита, както и площадни пространства за провеждане на еднодневни тематични изложения, фермерски пазари, събития от забавен характер, конкурси за най-добра и кулинарни щандове. Изпълнителят ѝ трябва да предвиди и изграждане на зони за отдих с подходящо озеленяване и нови санитарни възли.
Оферти за изпълнение на реконструкцията ще се събират до 21 ноември.