Една от мисиите на триеналето на сценичния плакат е да осъществява връзка между поколенията, казва пред БТА Албена Спасова. Тя е от създателите на международния форум, чието десето издание продължава от 1 до 21 ноември в  НДК и със съпътстващи проекти в „Квадрат 500“ , в залата на СБХ „Райко Алексиев“ и в новата столична галерия „88“. 

По думите на Спасова един от примерите за връзката между поколенията е изложбата In Memorinm, посветена на „осем автори и големи звезди в небосклона на българския плакат“. Изложбата „Право в десетката” показва цялата история на триеналето, заедно с всички безценни експонати, получени като дарения през годините.
„Обикновено, авторите на плакати са чувствителни хора, които са интересуват от това, което се случва по света“, казва пред БТА Ришард Кайзер, член на журито. Посочва, че тази година има много плакати от цял свят и много от тях са свързани с това, което става в страната, от която авторът произхожда.
„И пандемията, и войната, присъстват като теми в това триенале, но присъстват и като активност, защото получихме много повече плакати от обичайното. Личи желанието на съвременния плакатист да покаже своето отношение”, коментира Албена Спасова.

По думите й интересът към триеналето е нараснал, откакто художниците могат да се представят дигитални версии на творбите си. Тази година селекционното жури  избира от около 4000 експоната. „Различни пътечки са отворени пред плаката, всеки график търси своя собствен език, що се отнася до формата и съдържанието“, казва Ришард Кайзер. Той смята, че отново се възражда това изкуство, въпреки че според някои вече е умряло.
Полският гост не крие вълнението си от своята визита в София: „През 2004 година  получих плакета на Асен Старейшински за млад автор, а  сега съм тук, за да присъдя наградата на млад автор”.
Международното триенале на сценичния плакат в София е създадено през 1994 г. от Божидар Икономов (1943-2016), Божидар Йонов и Албена Спасова.