Днес се навършват 29 години от атентата на гара Буново - най-големият железопътен атентат в българската история по брой жертви.

Той е извършен на 9 март 1985 г. чрез бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София. Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен.

Взривът е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.

Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва на гарата, а не в тунела, където е било планирано. В атентата загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. Сред жертвите са глухонеми деца, прибиращи се вкъщи. Ранени са тежко 9 души, сред които също има 2 деца.

Смята се, че атентатът е дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България, въпреки че тя е създадена няколко месеца по-късно, а мотивът - Възродителният процес.