В хотел в Несебър полицията е открила ДНК на един от отговорните за атентата на летище Сарафово.

Тя е на родения в Ливан канадец Хасан ел Хадж Хасан, отговарял за логистиката на атаката, пише вестник "Преса". Установен е, че Хасан е пристигнал в България на 28 юни 2012 година и именно той дистанционно е взривил бомбата в раницата на камикадзето на 18 юли 2012 година. Устройството било с три килограма тротилов еквивалент. В раницата имало и две малки газови бутилки.

Роденият в Ливан, но с канадско гражданство Хасан за около седмица се настанил в хотел в Несебър. Бил сам, представял се за турист и дори успял да "влезе под кожата" на сервитьорка от ресторанта към хотела. Момичето било толкова увлечено по чужденеца, че дори го поканила на рожден ден на своя приятелка. В последния момент обаче Хасан съобщил, че има важна среща и няма да може да присъства.

По време на престоя си в Несебър мъжът се държал спокойно и поддържал прикритието на турист. Свидетели твърдят, че дори го видели да се връща в хотела от плажа гол до кръста. През цялото време на пребиваването си носел различни шапки. Две от шапките му – с емблеми на американски бейзболни отбори, са били намерени в хотелската му стая в Несебър от спецслужбите. Те са били представени за анализ и от тях властите успели да изолират ДНК. Следи от съучастника на терориста са били намерени на хавлията, с която Хасан ходел на плаж в Несебър. Тя също била в хотелската му стая. Възможно е той да е забравил вещите си в бързината преди да напусне скоростно хотела. Предполага се, че именно той е човекът, натискал копчето на бомбата, взривила директния извършител.

БГНЕС припомня, че на 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.