Павел баня е целогодишен курорт, който привлича туристи от страната и чужбина с лековитата си минерална вода. Хотелите и туристическите обекти са отворени непрекъснато, а в момента се подготвят за предстоящия зимен туристически сезон. Това каза за БТА кметът на община Павел баня Иса Бесоолу. 
Общината се развива като целогодишна балнеоложка и туристическа дестинация. В града има множество хотели от висок клас, както и къщи за гости. В летните месеци градът се посещава от над три хиляди туристи. „В зимния сезон не можем да говорим за отлив на туристи, защото в Павел баня има хотели, които предлагат пълна гама от СПА процедури. Местните хотелиери постоянно подобряват качеството на услугите си, за да отговорят на изискванията. В края на миналата година отвори врати нов петзвезден комплекс, а в момента е в ход строителството на два нови комплекса от висок клас“, коментира Бесоолу.  
За момента цените за настаняване не се увеличават, като това не се отразява по никакъв начин на обслужването, подчерта той. Спрямо октомври м.г. има увеличение на заявената леглова база с 20 на сто.  
Обичайните туристи в Павел баня са тези, които искат да съчетаят лечение с истинска и пълноценна почивка. Те посещават курорта най-често за седем или десет дни, колкото трае и курсът на лечение. „Идват семейства с деца, идват компании колеги или приятели, решили да съчетаят приятното с полезното. Павел баня все повече бива предпочитана и за тийм билдинги на фирми и институции“, каза Иса Бесоолу и допълни, че курортът не се посещава само от българи, а и от чужденци.
Поради географското си местоположение Павел баня предлага различни възможности за туризъм през зимата, посочи той. В близост се намира връх „Бузлуджа“, където има ски писти, както и язовир „Копринка“, който е приятно място за разходка дори и през зимните месеци. Както БТА писа, гледката на паметника на връх Бузлуджа създава интересна атмосфера за ски туризъм. На северната страна на върха се намира ски зона от две малки писти, а надморската височина е около 1400 метра. Локацията работи ежедневно при наличие на достатъчно сняг и разполага със снегоутъпкваща машина, има и ски учители. Около паметника има две хижи и един хотел, но в региона има различни възможности за настаняване.
Културните институти на територията на община Павел баня работят целогодишно, като вариантите за посещение не са малко, обясни още Иса Бесоолу. За туристите, които обичат нощния живот, има и увеселителни заведения. „Огромен интерес за туристите предизвикват павелбанските коледари, които по коледните празници коледуват по домовете на местните жители. Павел баня е едно от малкото места в страната, където традицията се спазва в нейната пълна автентичност“, допълни кметът.
Курортът Павел баня е профилиран за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, болести на периферната нервна система, следоперативни манипулации и ампутации на крайници, гинекологични заболявания и др. 
Иса Бесоолу обясни, че минералните води в Павел баня са едни от най-богатите на елемента флуор в Европа, като в същото време имат слаба радиоактивност. „Трябва да се знае, че водите със слаба радиоактивност не са опасни. Слабата радиоактивност действа възстановяващо върху нервните клетки при парези, парализи, артрози, подмладява кожата“ посочи той и уточни, че престоят във водата трябва да се прави задължително под лекарско наблюдение. Кметът коментира още, че специалистите в Павел баня упражняват иновативен метод за справяне с дисковата херния – едно от често срещаните заболявания на опорно-двигателния апарат. „Методиката се нарича екстензия и се изразява в опъване на гръбначния стълб по надлъжната му ос, при което се увеличава междупрешленното пространство и се намалява притискането върху нервните коренчета и гръбначния мозък“, обясни той.