В рамките на изминалия ден полицията установи 23 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 16 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, седем - с над 1,2 на 1000, а трима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани. Това съобщиха от МВР. 
Под въздействие на наркотици или техни аналози са засечени да шофират осем човека, а шестима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.
В рамките на специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата през изминалото денонощие са проверени 9549 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 11 111 водачи и пътници. Съставени са 2688 фиша и 592 акта за установени административни нарушения. 
От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ са проверени 2495 моторни превозни средства и 2745 водачи и пътници. За установени нарушения са съставени 595 фиша и 171 акта. Установени са шестима водачи, шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и един - с над 1,2 промила. Един водач е засечен да шофира под въздействие на наркотични вещества или техни аналози.
Данните са междинни и в тях са включени резултати, постъпили до 16:00 часа.
От днес няколко институции започват ежегодната акция “Зима”. Тя ще продължи през целия ноември, обяви заместник- директорът на националната полиция Борислав Муеров. Целта е да бъдат подготвени всички превозни средства за зимата. Освен това пешеходците също трябва да бъдат по-внимателни, защото тъмната част на денонощието е по-голяма, а пътищата стават хлъзгави, обясни той. Пътна полиция ще следи за светлини, гуми и отразителни знаци.
Акцията ще бъде на три етапа. Първият е до 10 ноември. Ще бъдат проверявани регистрации и светлини на автомобили, каруци, тротинетки и велосипеди, каза началникът на Пътна полиция Калоян Драганов. Той припомни, че в тъмната част на денонощието всички колоездачи и управляващите тротинетки трябва да са с жилетки.
Втората десетдневка е насочена към правата на пешеходците. Пътната полиция ще следи за правилно пресичане и отнемане на предимство. От 21-ви до 30 ноември започва контрол за техническото състояние на превозните средства и фаровете, каза Драганов.
Oт 15 ноември всички без зимни гуми или такива с грайфер под четири мм ще бъдат глобявани.