Традиционната акция "Зима" на "Пътна полиция" започва в Пловдив с акцент върху водачите на електрически тротинетки. Това каза пред журналисти Йордан Милушев, началник на сектор "Пътна полиция" в областния град.
По думите му те стават участник, който все повече се налага в пътното движение, но често не спазва правилата в Закона за движение по пътищата. В областта вече има редица регистриране нарушения, най-често свързани с неправилно движение по пътното платно - в зони за пешеходци, посочи Милушев. 
Акция "Зима" е разделена на три етапа през месец ноември. Първата кампания от 1 до 10 ноември е под надслов "С безопасно пътно превозно средство през зимата" и е насочена към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга, водачите на електрически тротинетки и малогабаритна селскостопанска техника. Ще се наблегне на контрола за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация. Началникът на "Пътна полиция" припомни, че водачите на електрически тротинетки са длъжни да ползват в тъмната част на денонощието или при намалена видимост светлоотразителни елементи по облеклото си и светлини по тротинетките. Те трябва да се движат по велосипедната инфраструктура, а ако липсва такава, възможно най-близо до десния край на пътното платно. Забранено е да се движат по улици, на които максималната разрешена скорост е над 50 км. в час. Не трябва да карат с повече от 25 км. в час, но нерядко ставаме свидетели на водачи, които изпреварват коли и не спазват ограничението, посочи Милушев. Ако водачите са до 18 години трябва да използват предпазна каска, а лица до 14 години могат да се движат само по велосипедните алеи. Глобите варират между 20 и 50 лева.
Втората кампания в акцията от 11 до 20 ноември и е озаглавена "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя". Ще се извършва контрол за спазване на правилата за движение на пешеходците - пресичането, както и осигуряването на предимство за пешеходците от страна на водачите. От 50 до 100 лева е глобата за нарушители пешеходци. 
От 21 до 30 ноември е третият етап, именуван "Безопасно шофиране през зимата". Той е насочен към техническото състояние, оборудването и готовността на автомобилите за придвижване през зимата. Осветителни системи, правилно използване на светлините, стъкломиялните устройства, отоплителните системи влияят върху комфорта на водача и концентрацията му, обясни Милушев.
Статистиката за предходния зимен сезон в периода от 15 ноември 2021 до 1 март 2022 г. сочи, че в Пловдивска област са възникнали 191 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 9 души и са ранени 238. Най-много са катастрофите, при които е блъснат пешеходец, следвани от сблъсък в дърво, челен сблъсък на автомобили и неспазване на дистанция. В 95 процента от случаите при катастрофи с пешеходци вината е на водачите на автомобили. Статистиката показва, че в населените места катастрофите са повече, но загиналите са на републиканската и общинската пътна мрежа. Най-много катастрофи са настъпили на пътя Пловдив-Асеновград-Смолян, както и по Пловдив-Карлово, Хисар-Калояново, Пловдив-Брестовица-Кричим, КЦМ-Куклен.