Галина Александрова Лачева става жертва на насилие преди 21 години. Отвличат я, цял ден четирима мъже я изнасилват и тя, за да се спаси, скача през терасата на петия етаж на апартамента, в който е затворена. Оцелява.
Първо хващат двама от извършителите - Стойко Илиев Кундев и Румен Иванов Николов, след това и останалите - Радослав Н. Ранчев и Генчо Б. Гушков. Водят се дела, пише “24 часа”.

През 1999 г. Пазарджишкият окръжен съд издава присъда по първото дело, по-късно потвърдена от Пловдивския апелативен съд и от Върховния касационен съд. По спомени на Галина Стойко Кундев е осъден на 8 години затвор, Румен Николов - на две, но без да са подведени под отговорност за блудство. Първият умира в затвора. Втория тя среща преди няколко дни в съда като свидетел по делото на останалите двама извършители.

Радослав Н. Ранчев и Генчо Б. Гушков са пуснати под гаранция от съдията по делото тогава. Повече не успяват да ги открият. Досега се точи процесът срещу тях, ще бъдат осъдени задочно, но делото няма край.

Галина е нападната от насилниците си само няколко седмици преди да стане на 20 години. Тя пътува за Пазарджик, където се е уговорила заедно с приятели да отидат на концерт. Младата жена предполага, че още там са я набелязали.

“Закараха ме в някакъв апартамент. Единият ме удари и събори на земята с предупреждението да правя каквото те искат. Изнасилваха ме многократно до вечерта. Редуваха се всички. Никаква храна. Пълно изтощение. Крепеше ме надеждата, че каквото и да правят с тялото ми, ще ме пуснат накрая на свобода”, спомня си Галина.

Мъчителите й обаче нямат никакво намерение да я освободят. Дори кроят планове да я пуснат да проституира, за да изкарат пари от нея.

В един момент Галина вижда, че някой е оставил по невнимание отворена вратата на терасата. Праща мъчителя си уж са й донесе вода, засилва се и скача от петия етаж.

“Събудих се в реанимацията. Обясниха ми, че ме е спасило някакво дърво, смекчило полета ми надолу”, разказва младото момиче.

След изнасилването и скока от високо тя е с множество травми. Има сътресение на мозъка, тазът й е буквално натрошен, счупвания на ребрата и бедрените кости. Галина получава и тежки, психически травми. Признава, че още и още сънува как полита надолу, докато я преследват насилниците й.

Младата жена разказва, че се е решила да сподели историята си, след като получила наскоро за поредно явяване в съда по делото срещу тримата изнасилвачи в Пазарджик. Там магистратите й се извиняват за пореден път, че процесът все още не е приключил и й предлагат 20 лева за пътните разходи.

“Стигнах до фазата на крайна възмущение, при която се чувстваш призван да вземеш нещата в свои ръце с цената на определени саможертви”, признава Галина.

Историята на Галина можете да чуете и утре по време на дискусията "Предотвратяване на насилието над жени. Предизвикателство за всички", организирана от Информационното бюро на Европейския парламент. След дискусията участниците ще се присъединят към "Извърви километър в нейните обувки", където мъже ще шестват в дамски обувки на ток, за да покажат подкрепата си към жените, жертви на насилие.