Споразумение за междусистемно свързване на газопреносната система на Република Северна Македония с тази на България подписаха Александър Арсич, изпълнителен директор на "Га-Ма" АД и Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".
Точката за свързване е Кюстендил/Жидилово. Така съседката ни ще получи възможност за диверсификация на газовите доставки.
Документът беше подписан в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов, министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши и посланик Агнеса Руси. 
"Документът е плод на дългогодишен труд и се подписва в момент, в който Република Северна Македония ще има възможност за диверсификация на източниците и доставчиците на природен газ. Той е резултат от една пътна карта, която сме начертали заедно с нашите колеги. Те ще могат да доставят втечнен природен газ и да ползват нашето хранилище в Чирен", каза Владимир Малинов.
"Това е договор, който дълго време подготвяме и с него ние постигаме либерализация на пазара на природен газ", каза Александър Арсич.
Ще използваме действащата инфраструктура и според подписания днес документ ще пренасяме към нашите съседи по 500 000 куб. метра природен газ на ден, каза Малинов в отговор на въпрос на БТА.