Куба е ароматът на хаванска пура и ром, революция и романтика, Че Гевара и Хемингуей, носталгия и любов, танци и магия на отминали страсти. На отминалия 16-и фестивал на пурата Habanos ценители се насладиха на всичко това, събрано в един празник.

Събитието от 24 до 28 февруари събра 1500 души от цял свят, 225 журналисти, акредитирани от 34 страни и 68 фирми изложители на изделия, свързани с културата на пурите се събраха на брега на морето, в стара колониална къща, за да се насладят на новите пура издания. Програмата включва и ексклузивни вечери, дегустации, богата програма от танци, музика, съчетание на пури с подбрани напитки, разказва с тънкия финес на познавач Оля Дочева, мениджър на "Калиман Карибе", вносител на кубински пури у нас, предаде репортер на БГНЕС.

Тя разказа за великолепните традиционни марки и новите издания за 2014 г., някои изработени от отлежали три години листа, други в бутикови количества. Хубавата пура си личи по триъгълничето, което остава, след като падне пепелта. Друго любопитно в производството на пури, е, че се различават 64 нюанса на кафявото и винаги се изисква в кутията да са пури от един десен.

На брега на дълъг плаж, в старата колониална сграда има не само дегустации, а и закачки като състезания по най-дълга запазена пепел, за най-бързо изпушена пура, за най-добра женска пура, за най-добре сгъната от участниците пура, за най-подходящо питие за определените марки. Ценителите са не само мъже, а и представители на нежния пол. Сред участниците в състезанието има както кубинци, така и чужденци. Целта е кубинска пура марка "Упман" с дължина 17,8 см да бъде изпушена така, че да остави най-дълга пепел, без тя да падне. Голямата награда грабва кубинската журналистка Оливия Тери, произвела пепел с дължина 16,9 см. Втора с разлика от цели три сантиметра е американката Ейприл Ангелони, чиято пепел достига впечатляващите 13,9 см.

Фестивалът е открит от Том Джонс и разбира се танцьори от Тропикана. Светлинно шоу, синхронно плуване в басейна пред къщата, изпълнения на кубинска музика на шест сцени.

В последната вечер на търг на умидори, които са всъщност екзотични бюра с множество чекмеджета, всяко запълнено с пури, шест бутикови екземпляра са продадени за 1 102 210 щатски долара. Тези средства по традиция се дават за кубинската здравна система.

С цялото си великолепие на гала вечерта е представена първата резерва на H. Upmann – Upmann N2 Reserva Cosecha 2010. Марката чества 170-годишната си история. Пурите са направени с тютюневи листа от реколта 2010 г. от района Вуелта Абахо, внимателно подбрани и ферментирали в продължение на най-малко 3 години. Издава се в 5000 кутии за целия свят. Очаква се у нас да стигне към края на 2014 г.

Дегустациите на фестивала са не само на пури и класни напитки. В шоуто е включена и дегустация на изключителни селекции шоколадови изделия и напитки – като 10-годишно уиски, квалитетни коняци, ликьори, водки.

Сред атракциите са и сомелиерски конкурси. Тази година испанец печели, а най-успешната комбинация на конкурса е комбинацията от Cohiba Siglo VIс коняк Реми Мартен. Така пурите се превръщат в изкуство за душата, за традицията и за настроението.

През 2013 г. групата Hanibos, която разпространява 27-те марки на пазарите в цял свят, бележи 8 процента ръст в продажбите. Лидерът в продажбите на пури се очаква да внесе и най-новите марки към края на тази година.

Пурите започват своето победно шествие по света на 15 октомври 1492 г. На този ден индианците от остров Гуанахани показали на моряците на Христофор Колумб загадъчни сушени листа. От тогава хората пушат цигари, пури, пурети, лули, без да обръщат много внимание на предупрежденията на лекари и близки. Според легенда кубинките разстилали листовете тютюн върху гола кожа, затова техните пури били най-хубави. За ценителите пушенето на пура е култура, стандарт и традиция.