"Аз съм Сани, каката на бебето." Така от няколко месеца вече се представя едно 3-годишно момиченце, където и да отиде. И го казва, сякаш това е името, презимето и фамилията му. Детето е дъщеричката на Генка Шикерова - водещата на сутрешния блок на Би Ти Ви "Тази сутрин". Понеже майка й е бременна в петия месец, самата Александра кара фантомна бременност. Това означава, че и тя изпитва същите неща като Генка, но наужким - носи бебе в корема си, то я драска.

Според изчисленията на докторите бебето на Шикерова трябва да се роди на 30 юли. От сряда Генка знае пола на бебето им - ще има момиче. Все още обаче

с мъжа й Неделчо не са започнали да обсмилят име

Когато очакват първото си дете, се колебаят между няколко варианта. Генка си харесва Ния - като героинята от романа на Димитър Талев "Преспанските камбани", но накрая се спират на предложението на Неделчо. "Александра е кръстена на баба си. Но той твърди, че е случайно съвпадение и просто много му харесва името", обяснява водещата.

Бременността й е планирана отдавна - и двамата с половинката Неделчо искат да имат още едно дете. С него са заедно от 5 г. и това е естествено продължение на любовта им. Двамата се срещат за първи път на една ваканция на морето. Тогава Неделчо изобщо не знае коя е Генка и къде работи. "Той няма нищо общо с нашата професия. Занимава се с железа, но не със скрап - работи в ремонтно предприятие", обяснява Генка. Запознава ги друга водеща от телевизията и нейна много близка приятелка - Лора Крумова, която сега е в майчинство и се грижи за сина си Явор. "Неделчо беше посоченият, избраният, провереният и така се получи", усмихва се Генка. Двамата нямат брак, защото това не е събитие, от което имат нужда.

В началото на втората си бременност Генка отслабва, а сега, когато е в петия месец, дънките вече я стягат. Водещата няма странни капризи, като да се прияде нещо екзотично в 3 ч през нощта. Но едно конкретно нещо много искала да хапва, когато чакала Александра - сланинка. Затова и преди няколко дни нейна колежка от телевизията - Поли Ботева, се връща от празника на сланината в Априлци и носи на Генка сланинка, ако пак се прияде.

Но в първите няколко месеца, когато разбира, че ще има второ дете, на Генка изобщо не й е до ядене. Лошо й е, гади се. Дори една сутрин, докато прави прегледа на печата в сутрешния блок, за малко не припада. Единственото, което може да задържи в стомаха си, са няколко солети. Затова колегата в "Тази сутрин" Константин Караджов използва кратките почивки, в които не са в ефир, за да й донесе пакетче солети и тя да се почувства по-добре.

Разбира се, Генка няма да чака края на юли, за да излезе в майчинство. Най-вероятно ще го направи през май. "Но зависи и от това как ще изглеждам, как ще се чувствам - всичко става", казва тя. Говорила е с колегите си за оттеглянето си да гледа второто си дете, но

все още не е ясно кой ще я смени в сутрешния блок

Тя става негова водеща в изключително труден момент за Би Ти Ви. Колегите й Ани Цолова и Виктор Николаев, дотогавашните лица на "Тази сутрин", напускат телевизията и отиват да правят сутрешния блок на Нова тв.

"То не беше точно покана да стана водеща, а гасене на пожар. Съгласих се само заради Люба Ризова (тогавашния директор на новините и актуалните предавания на цялата "Би Ти Ви Медия груп")", казва Генка. Миналия август тя е в отпуск и със семейството си е на почивка на морето. По това време се обажда Люба Ризова, за да каже за решението на телевизията Шикерова да е новата водеща на "Тази сутрин". "Тогава трябваше да се вземат бързи решения и да се поема отговорност, защото на лесно всеки може", обяснява Генка.

Преди да се прибере в София, тя говори с близките си, защото новото работно място ще промени навиците им. "Неделчо беше "за" - каза ми, че каквото и да реша, той ще помага", обяснява журналистката.

И няколко дни след това с Константин Караджов - другия нов водещ на блока, се хвърлят в дълбокото от първия ден. Няма време за сухи тренировки, сработване, подготовка. "Ние бяхме хвърлени, за да плуваме. Справяме се успешно, поне това се вижда. Ние започнахме не от нулата, а от под нея, без никаква помощ, подкрепа или кампания, и трябваше да доказваме, че стоим зад това, което работим", разказва Генка.

С Караджов се учат на всичко в движение. Макар че се познават отдавна и са приятели, нито един от двамата не се е занимавал преди с подобно нещо. И малко по малко започват да се напасват - всеки със своя характер - тя е по-експанзивна, а той повече мисли и е по-спокоен.

Малко след като става водеща на "Тази сутрин", Генка преживява голям шок - подпалват автомобила й, който е паркиран пред дома й.

Изплаших се да не гръмнат и други коли,

защото бяха паркирани много близо една до друга. Добре, че съседите реагираха много бързо. Това е състояние, което дори не можеш да опишеш", обяснява Шикерова. Заради шока, който изпитва, има чувството, че е в нещо като филм, който гледа отстрани, и започва да осъзнава случващото се малко по-късно.

Не се разбира кой стои зад подпалването и в началото на февруари тя получава съобщение, че разследването по случая е прекратено, защото полицията не може да стигне до извършителя. "Опитвам се да не мисля за това, защото, ако влезеш в тази матрица, можеш да се побъркаш", казва тя. Генка така и не купува друга кола, защото това е непланиран разход. Но за да може тя да се придвижва сутрин бързо за работа, Люба Ризова издейства Би Ти Ви да даде служебна кола на водещата.

Откакто става водеща на "Тази сутрин", животът на Генка се променя напълно. "Не съм от тези, които спят до късно, но ми е прекалено рано ставането", усмихва се Шикерова. Опитва се да става в 5 ч, за да е навреме в студиото. И още

не може да свикне да заспива по-рано вечерта,

така че не може да се наспи. Мисли за разговорите следващата сутрин, разиграва диалозите, притеснява се дали ще се събуди, когато трябва. "Не искам да си променя режима, свързан със срещите с хора, различни от колегите. Заради това не мога да си легна в 20 ч", казва тя.

През целия си живот Шикерова не се е занимавала с нищо друго освен с телевизия. Когато завършва средното си образование в Копривщица, се подготвя да кандидатства с български език и история в школата в Симеоново. Но там обявяват нулев прием и тя се насочва към други специалности, в които се влиза със същите предмети - на първо място в желанията е правото, а последна е журналистиката.

Още докато са студенти във Факултета по журналистика на Софийския университет, Борис Календеров, който сега е водещ на спортната емисия новини на Би Ти Ви, казва: "Ти си за телевизия и въобще не мисли за друго. Отивай в "Канал 3", където търсят хора". Двамата са в една компания, приятели, и Генка се вслушва в съвета му. В "Канал 3" работи 4 г. - прави репортажи за новините. Когато телевизията изпада в криза, Генка се мести в Нова тв. Явява се на конкурс там и започва работа. За кратко, защото оттам отива в Би Ти Ви и става репортер. В телевизията е от 2001 г. За репортажите си има много награди, а през 2010 г. е

отличена и в класацията на в. "24 часа" "Достойните българи"

Свободното си време Шикерова прекарва в пътувания.
Често ходи при родителите си в Панагюрище, но обича да пътува и до екзотични места.
Все още не е водила Александра в чужбина, защото с Неделчо пътуват не за да стоят затворени в хотелска стая, а да могат да видят колкото се може повече интересни места.

Преди път Генка задължително прави план и организация - къде, какво и кога да видят. Докато тя и мъжът са в чужбина, за дъщеря им се грижат бабите и дядовците.

Засега обаче Генка и Неделчо не предвиждат подобно пътуване. Поне докато на бял свят не се появи второто им дете.