Хиляди изселници ще попаднат в забранителните списъци за евродепутати на 25 май и няма да могат да гласуват, показа проверка на "Труд".

Само в Шуменско те са 7176. Причината - в главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) има информация, че по настоящ адрес те живеят в страна извън Европейския съюз (ЕС), а общините, в които същите хора имат постоянен адрес, не са открили данни, че те са се завърнали до 24 февруари у нас.

Според новия Изборен кодекс уседналостта за евровота е три месеца. Това означава, че на него имат право да гласуват само хора, които живеят поне от 24 февруари у нас или в страна в ЕС. Преди няколко седмици ГРАО прати на общините списъците с българи, за които има информация, че живеят в страни извън ЕС. Задачата на кметовете бе да проверят дали те не са се завърнали междувременно у нас, за да актуализират настоящия си адрес.

Проверка на "Труд" показа, че единици от тези хора са били открити от общините. Останалите ще бъдат вкарани в забранителните списъци.

Само 15 души от община Шумен от общо 7191, които попаднаха в забранителен списък за участие в евроизборите, са променили настоящия си адрес. Те са се обадили, че вече са у нас и срещу 5 лева такса са променили настоящия си адрес. "Това е станало в законовия срок до 24 февруари и те са извадени от забранителния списък", каза директорът на дирекция "Гражданска регистрация" в общината Катя Иванова.

Останалите 7176 нямат право да гласуват. Ако все пак някой от изключените живеят в България и отидат да гласуват, в деня на вота те ще могат да го направят. Условията са да подпишат декларация, заверена от кмета, че наистина живеят в общината от дълго време и да покажат лична карта.

Проверката на списъците откри починали в чужбина и стигна до НОИ. Няколко души от общо 1862 жители на Сливенска община, които са с регистрация в държави извън ЕС, са починали. "Това са лица, починали в Турция, а близките им са подали информация в общината и съответно не са им издадени смъртни актове", обясни Емилия Кавръкова, началник на отдел "Гражданска регистрация" в общината.

По тази причини те фигурирали в списъците като живи. От общината са информирали НОИ за случаите. Целта е да се установи дали "живите" покойници все още не получават пенсиите си. 258 души от списъка на живеещите в държави извън ЕС са от сливенските села. Кметовете по места са проверили и са докладвали, че всички те са извън България. Най-много преселници има от Новачево и Градско - общо 171, които са в Турция и нямат намерение да променят настоящия си адрес. На 1604-те жители на Сливен, които са в чужбина, общината изпрати уведомителни писма на адресите им града. 35 на сто от получателите са се свързали с кметството, за да заявят, че няма да се връщат. Едва 3-ма от списъка вече си били в Сливен и са актуализирали адресната си регистрация.

В Смолян не могат да издирят 220 души. Хората пребивавали най-вече в Турция и САЩ.