Община Сапарева баня, в партньорство със Столичната община и с Археологическия музей в Сандански, започват реализирането на проекта “Древен град Германея”. Проектът е представен пред жители на общината, а на презентацията присъстваха заместник-министърът на туризма Мариела Модева, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, представители на местната власт, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Кюстендил.
Проектът включва преместване на антична гробница, открита наскоро при разкопки за водопровод, създаване на археологическа експозиция в самостоятелна сграда в близост до емблемата на общината - Гейзера, консервация, реставрация, експониране и социализация на Източна порта на града. Предвижда се пресъздаване на голям култов комплекс, който събира в себе си две основни религии - езическата и християнската, както и изграждането на комплекс от сгради в стил, характерен за различните географски области в страната, където ще бъдат представени и различните традиционни занаяти, казаха за БТА от областната администрация. Идеята е да се създаде занаятчийска чаршия - улица, където ще се възродят старите занаяти. Ще се създаде и етнографска експозиция, която показва бита и културата на региона на Горното Дупнишко поле.
Областният управител Александър Пандурски изтъкна, цитиран в съобщението, че Сапарева баня е “двигател на туризма" в региона и отбеляза, че  Кюстендилска област има забележителни дадености и прекрасна история, която започва от дълбока древност.  
Заместник-министърът на туризма Мариела Модева поздрави участниците в проекта. "Сапарева баня е едно знаково селище - тук има уникално съчетание на природни дадености, на минерална вода със специфични характеристики, на културно наследство, а всичко това е предпоставка за реализирането на т.нар. специализирани форми на туризъм, каза тя. Като представител на Министерство на туризма бих искала да заявя нашия ангажимент да подкрепим този проект от гледна точка на неговата значимост за туризма, за да може всички онези чужди и български туристи, които идват тук, да открият за себе си това уникално място и да станат посланици на България, посочи заместник-министърът, цитирана в съобщението. 
С реализирането на проекта ще покажем културно-историческото наследство на нашата община. Балнеоложкият, спа туризмът и планинският туризъм в региона се развиват много добре, но онова, което липсва на нашата община, е историческият и културният туризъм. Няма как да не сме горди, че сме наследници на тази история, затова вложихме големи усилия, време и средства да осъществим този проект, отбеляза кметът на общината Калин Гелев.