Творбата на нидерландския художник Пит Мондриан (1872-1944) "Ню Йорк сити 1", изложена в Германия, вероятно от десетилетия стои неправилно закачена, предаде ТАСС, като цитира публикация в изданието "Шпигел". 
Предположението е на Сузанe Майер-Бюзер, куратор на изложба, посветена на твореца.
"Ню Йорк сити 1" e част от колекцията с произведения на изкуството на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, съхранявана в Дюселдорф. Картината на Мондриан представлява хоризонтални и вертикални линии върху платното, образуващи абстрактна мрежа под прав ъгъл. Творбата е създадена с помощта на многоцветни ленти.
Произведението е различно от по-известната маслена живопис "Ню Йорк сити" в Националния музей на модерното изкуство в Париж.
Кураторката Майер-Бюзер изразява предположението си, след като наскоро вижда картината на снимка, направена малко след смъртта на художника през 1944 г. На нея се вижда, че произведението първоначално е било завъртяно на 180 градуса. 
Вероятно преди 42 години, когато творбата пристига в Германия, е поставена на стената неправилно, тъй като авторът не го е подписал.
Произведението на Мондриан ще продължи да виси "с главата надолу", тъй като съществува опасност от увреждане, каза кураторката. Освен това фактът, че картината в продължение на десетилетия виси неправилно, "вече е неразделна част от нейната история", е мнението й.
Нарисуваната с маслени бои творба, намираща се в Париж, е правилно поставена, отбелязва "Шпигел"”.