Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че планира в най-скоро време да започне работата по изграждането на Канал "Истанбул", предадоха турските медии.
Скоро ще започнем работа по изграждането на Канал "Истанбул", който ще позволи да проливът Босфор да бъде защитен от заплахите за околната среда, каза Ердоган по време на представянето в Анкара на проекта "Векът на Турция".
Визията "Векът на Турция" съдържа програмата и целите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за втория век на Република Турция.
Проектът алтернатива на Босфора е сред т. нар. „луди проекти“ на президента Реджеп Тайип Ердоган. Канал "Истанбул" се очертава като един от водещите инвестиционни проекти за последните години, сред които са летище "Истанбул", Северната мраморноморска магистрала, жп линии, пристанища, логистични центрове. Правителството заявява, че тези инвестиции ще имат голям принос за турската икономика, като по този начин ще се увеличи влиянието на Турция в международната търговия и ще има огромни ползи за екологията и за сигурността.