След 15-месечно прекъсване от днес американският седмичник "Нюзуик" отново излиза в печатен вид, съобщи компанията собственик "Ай Би Ти мидия". Тиражът на списанието е 70 000 екземпляра с цена 7,99 долара на копие. За сравнение, през 90-те години на миналия век, когато изданието беше на върха на популярността си, тиражите достигаха 3,3 милиона. Статиите в списанието ще бъдат достъпни безплатно в интернет.

"Чух мнения, че тази стъпка /издаването на печатна версия/ е напълно безсмислена, но после проучих възможностите и установих, че известно количество може да се продава на цена, която значително превишава производствените разходи", казва Етиен Узак, един от основателите на издателската компания "Ай Би Ти мидия".

На практика читателите ще трябва да платят за печатно копие само ако не искат да четат списанието на екрана на монитора си. Това е нещо като луксозен продукт, допълва той.

"Нюзуик" е създаден през 1933 г. от бившия редактор на известното списание "Тайм" - Томас Мартин. Под негово ръководство списанието бързо набира популярност. През 2010 г. компания "Интер актив корп" стана собственик на изданието, след като се споразумя с инвеститора Сидни Харман, който преди това беше купил "Нюзуик" от собствениците на в. "Вашингтон пост" на символичната цена от 1 долар. Харман придоби списанието заедно с финансовите му задължения, изчислявани тогава на над 70 милиона долара.

По-късно Харман призна, че покупката е била грешка. Положението на списанието, обединило се с интернет сайта "Дейли бийст", продължи да се влошава, като в края на 2012 г. финансовите му загуби достигнаха 22 млн. долара за година. Така през юли 2012 г. беше обявено, че "Нюзуик" престава да излиза в книжен вид. Последният брой на списанието беше отпечатан на 24 декември същата година.

През август 2012 г. "Нюзуик" бе купен от "Ай Би Ти мидия", собственик на друго авторитетно финансово електронно издание - "Интернешънъл бизнес таймс".