"Паяци" е първа част от трилогията "Паяци", "Нощни пеперуди" и "Божи кравички", с която Vox populi се обръща към едни от стигматизираните представители на обществото ни - респективно затворниците, проститутките и представителите на монашеството, разказват от екипа на проекта..
Премиерните представления са на 29 и 30 октомври, на откритата сцена на Vox populi - "Контейнер", разположен в открита градска среда, пред източното крило на паметника на Съветската армия. 
Спектакълът е построен върху интервюта, които екипът на Vox populi прави с лишени от свобода в Централния софийски затвор през последните четири месеца. "Паяци" изважда истории от Софийския затвор - как “лишените” понасят загубата на свободата, дали вярват, че ще бъдат реабилитирани след изтичането на присъдата си и как възнамеряват да продължат живота си оттам нататък.

"Затворник" е печат върху личността, който трудно може да бъде изтрит и пречи на човека да се върне към нормалността. Много от лишените от свобода в някакъв момент отново попадат зад решетките - често, защото към тях липсва обществено доверие към тях и/или не успяват да се интегрират", разказват от екипа.
Режисьор и драматург е Неда Соколовска, сценограф - Невена Георгиева. Участват артистите Петко Каменов, Георги Налджиев, Живко Гущеров, Богдан Казанджиев, Николай Върбанов, Петър Булиев, Пламен Славов, Поло Оконе.