По време на пости сексът е тема табу, за това мъжете и жените вярват на множество заблуди и предразсъдъци по този въпрос. За вярващите православни християни великденският пост вече започна и ще продължи до 20 април. По време на поста, освен от въздържание към месо и друга тежка храна, трябва да се въздържате и от секса.
Според Светото писание сексуалните отношения по време на пост не са забранени, но не са желателни. Но ако съпрузите не могат да се въздържат, по-добре е да се отдадат един на друг.

Въпреки това, различните свещеници имат различни възгледи. Ако строго се придържате към поста, сексът е забранен дори за женени двойки. Ако не можете да издържите до Великден, можете да се обърнете към свещеник в енорията, който да ви "освободи" от тази част от поста.

От друга страна, други защитават тезата, че когато двама души се обичат, това само може да радва Бога. Особено, когато тези двойки са посветени един на друг в брак, благословен от църквата. Вярващите изрично отхвърлят секса без любов и изневярата по време на великия пост и след него.