Нови правила за шофьорските книжки в целия Европейски съюз влизат в сила. С директива ще бъде сложен край на така наречения шофьорски туризъм.

Шофьорите в страните от Общността скоро няма да могат да притежават повече от една книжка. По-строгите правила ще пресекат злоупотребите, при които могат да отнемат книжката ви в Германия, а след това да пътувате с българската си в целия ЕС, съобщава бТВ.

До края на март МВР ще бъде свързано с общоевропейска база данни. По този начин ще се проверява постоянното местожителство на всеки шофьор. Тези, които имат две книжки от ЕС, при изтичането на едната ще бъдат засечени и в бъдеще ще им бъде издавана само една.

Българският КАТ ще спре да издава шофьорски книжки на българи, които живеят за постоянно в друга държава от ЕС. От МВР отказаха коментар, тъй като наредбата все още не е влязла в сила.

За автоинструкторите отдавна не е тайна, че немалко хората притежават по две шофьорски книжки. Така направените нарушения съществуват в една държава, но в друга се прикриват.

В бъдеще шофьорската книжка ще се издава по място на постоянното пребиваване на притежателя ѝ. В момента много от българите, живеещи в чужбина, подменят книжките си и вземат по-висока категория у нас. Причината е, че така излиза по-евтино.

Събирането на глоби от нарушител, чийто адрес е в чужбина, доскоро създаваше големи главоболия на контролните органи, а наличието на две книжки прави санкционирането почти невъзможно.

Българин, нарушил правилника в Италия например, може да бъде глобен и когато се прибере у дома. След промените тази система би трябвало да работи още по-добре.