Див божур, растящ в защитената местност "Янковец" в Конявската планина, промотира туристическия бранд на дестинация Радомир, заяви в интервю за БТА кметът на общината Пламен Алексиев. Цветето бележи сертифицирания собствен знак на общината, наречен "Запазена марка Радомир". Логото с дивия божур ще присъства на всички празници - Димитровден, Гергьовден, Сурова, на празника на бозата, ще бъде поставено на училища и т.н.
Започва и инициатива за регионална запазена марка за качеството в туризма и в подкрепа на местния бизнес, съобщи кметът. Общината ще представи скритите си съкровища - защитената местност "Чокльово блато", резерват "Острица", минералните извори в с. Долни Раковец, реките Струма и Арката, планините Голо бърдо, Колош, Витоша и Верила, богатото разнообразие на растителни видове и др.
Тази година в Радомир започна практическата реализация на водния цикъл. Той обаче няма да реши проблемите с водоснабдяването на града, само ще намали загубите във вътрешната разпределителна мрежа,твърди Алексиев. По думите му са обхванати пет улици от общо 75 в Радомир. В момента се изгражда канализация в част от кв. "Върба". Досега такава е съществувала само на главните улици в квартала.
Необходимо е да се изгради нов довеждащ водопровод, който да замени сега съществуващия 65-годишен, изгнил и пробит отвсякъде, категоричен е кметът. Забравен е недостроеният язовир "Раянци", който би решил тотално водните проблеми на Радомир. Ръждясва и металният водопровод от помпена станция "Крапец" на язовир "Студена", изграден и подарен от Заводите за тежко машиностроене.  
Районът е предпочитан от доста столичани, които живеят постоянно в радомирските села. За съжаление, те не се регистрират, запазват постоянния си адрес в София и това създава доста проблеми, огорчен е Алексиев. По думите му официално в общината живеят 17 800 души, реално са около 25 хил.
Ние не можем при официално население от 70 човека на дадено населено място да предоставим всички удобства на 300 например, споделя Алексиев. Той за пореден път призова Софийската община да подпомогне живеещите на село свои съграждани. Радвам се, че идват тук, но да се осигури инфраструктура, осветление, водопровод, е много трудно. Не е възможно за 35 населени места община Радомир да отдели по 30 хил. лв. за проектиране на водопровод, категоричен е кметът. Освен това, по думите му, живущите имат големи задължения. Село Владимир например дължи 72 хил. лв. данък недвижимо имущество и такса смет, посочи Алексиев. 
Като начало на крайградската зона на София, Радомир много разчита на железопътната (жп) линия, с която ще получи бърза връзка със столицата. Проектът обаче все още се съгласува. Радомир е свързващата гара между югозападните жп линии. Жп инфраструктурата ще помогне на хората да пътуват безпроблемно и да избегнат задръстванията при автобусния транспорт, подчерта Алексиев.
Ежедневно доста радомирци отиват на работа в София. Немалък обаче е и потокът на работещи от други населени места в заводите в Радомир. Затова общинската управа изгражда два нови блока в детска градина "Слънце", ремонтира част от училищата. Създаваме възможност работниците и служителите да могат да си оставят децата, да работят спокойно и, тръгвайки си вкъщи, да си ги приберат, подчерта кметът.
Община Радомир няма задължения, изпълнява капиталовата си програма. Над 10 улици са перфектно асфалтирани, като преди това са изградени подземните им комуникации - канал, водопровод, газ. Новата зона при бившето военно поделение се оформя по същия начин.
Предстои да се направят подобрения на сградата, в която ще се помещава обслужващият информационен център на бъдещия фонтан на бозата. Той ще бъде съчетан със съществуващия фонтан в центъра на града, като ще бъде оформена композиция с пеещи фонтани.
Следва пълният текст на интервюто: Г-н Алексиев, какъв подарък прави общината на радомирци по случай днешния празник на града?
Общината сертифицира собствен знак, наречен "Запазена марка Радомир". Разработено е шрифтово лого с отличителен графичен дизайн, изобразяващо див божур, който расте в защитената местност "Янковец" в Конявската планина. Доброволната сертификация ще бъде част от туристическия бранд на дестинация Радомир. Логото ще присъства на всички празници - Димитровден, Гергьовден, Сурова, на празника на бозата, ще бъде поставено на училища и т.н.
Стартира и инициатива за регионална запазена марка за качеството в туризма и в подкрепа на местния бизнес. Ще открием нашите скрити съкровища - защитената местност "Чокльово блато", резерват "Острица", минералните извори в с. Долни Раковец, реките Струма и Арката, планините Голо бърдо, Колош, Витоша и Верила, богатото разнообразие на растителни видове и др.
За празника сме подготвили и колоритна програма. Поканили сме различни в стилове и възрастови граници изпълнители. Най-важно е хората да се почувстват част от града.
Това лято започна практическото изпълнение на водния цикъл на Радомир. Ще реши ли той проблемите на водоснабяването в града?
Водният цикъл намалява загубите във вътрешната разпределителна мрежа, което обаче е много малко за петте улици, които ремонтирахме. В Радомир има 75 улици. Сега в кв. "Върба" правим канализация. Цели 45 години канализация имаше само на главните улици в квартала.
Необходимо е да се изгради нов довеждащ водопровод, който да замени сега съществуващия. Той е 65-годишен, изгнил е и е пробит отвсякъде. Трябва поетапно да бъде ремонтиран и да бъде положена нова тръба иначе загубите са огромни и всяка повреда изкарва моментално три от зоните в Радомир без вода. Реално, при авария поливаме земеделските площи. Понеже тръбата е с голям диаметър, резервоарът се изчерпва и спираме водата.
Ние сме похарчили 25 хил. лв. за проект и още 15 хил. лв. за оборудване и сме подарили всичко на "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) заедно с разрешение за строеж, защото така бяхме посъветвани, само че нищо не се случва.
Изгубихте ли надежда за продължаване строителството на язовир "Раянци", който би решил всички водни проблеми на Радомир?
За язовир "Раянци" никой не отваря дума, защото инвестицията изцяло е била на Заводите за тежко машиностроене (ЗТМ). Както и за металния водопровод, който идва от помпена станция "Крапец" на язовир "Студена". Той също е инвестиция на ЗТМ и ни е подарен. Ние монтирахме там нови уреди, тръба. Бяхме излъгани, че ако поддържаме водопровода, ще можем да ползваме вода единствено в случай на недостиг. Затова поставихме нов, модерен водомер, който да може да докаже, че няма да консумираме вода непрекъснато. Около 70 дни сме чистили водопровода, само че година и половина по него не е минавала вода. Така ще го съсипем, защото не го ползваме и ръждясва. Какво е финансовото състояние на общината? Има ли задължения община Радомир?
Както всяка година, общината няма задължения, капиталовата програма се изпълнява, също и начертаната като дългова програма. Засега обаче не получаваме адекватна помощ от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), и другите компетентни органи по отношение на бъдещото строителство и не знаем какъв ДДС да заложим, защото трябва да го предвидим като банков кредит. Необходимо е да планираме средствата, които не ни достигат за строежите.
Например имаме отпуснати пари за изграждане на волейболна зала, но не са достатъчни, защото строителните материали много се повишиха. Ние трябва да изтеглим поне чвтири млн. лв. кредит, отделно ДДС. Необходимо е обосновано пред Общинския съвет и пред съответната банка да защитя позицията си за кредит. Как да предвидя колко пари са необходими за ДДС, като не знам колко пари въобще ще ни отпусне МРРБ?
Радомир много разчита на жп линията, в която градът ще получи бърза връзка със София и е обявен за начало на крайградската зона на столицата. Докъде стигна проектът?
Сега проектът се съгласува, правят се уточнения на маршрута, тунелите, все още надлезът, който трябва да бъде изграден на гара Радомир, не е готов. Под него трябва да направим тласкателите за отпадни води. Възникна проблем с преминаването на трасето през вододайна зона. Това не можем да го допуснем, въпреки че оттам е най-прекият път.
Радомир е свързващата гара между югозападните жп линии. Железопътната инфраструктура ще помогне на хората да пътуват безпроблемно и да избегнат задръстванията при автобусния транспорт.
Затова ли трябва устремилите се към София граждани да изберат Радомир?
Община Радомир е по-голяма територия от Перник, имаме повече населени места, налична е развита транспортна мрежа - съществуващата магистрала и очакваме скоростната жп линия. Ако изберат Радомир, устремилите се към София граждани си осигуряват спокойствие на децата и добро транспортно обслужване до работните места.
Иначе районът е предпочитан от доста столичани, които живеят постоянно в нашите села. За съжаление, те не се регистрират, запазват постоянния си адрес в София и това създава доста проблеми. Официално в общината живеят 17 800 души, реално са около 25 хил. Повечето са столичани, които обитават почти постоянно наследствените си имоти, или са закупили къща тук. Естествено е да искат всички удобства, но ние не можем при официално население от 70 човека на дадено населено място да ги предоставим на 300 например. Софийската голяма община трябва да подпомогне своите съграждани, които живеят на село. Радвам се, че идват тук, но да се осигури инфраструктура, осветление, водопровод, е много трудно. Сега даже и дърва им караме на по-ниски цени.
Те непрекъснато са недоволни и пишат до всички възможни институции. Така администрацията на омбудсмана например ни възлага постоянно задачи.
Всяко населено място може да кандидатства с проект за водоснабдителна разпределителна мрежа. Кой да го плати? Възможно е общината да направи само проектиране. Тя не може да инвестира във водопроводна мрежа, ние не сме "ВиК". Хората си мислят, че за 35 населени места общината може да отдели по 30 хил. лв. за проектиране на водопровод. Това е невъзможно. Ето например с. Владимир дължи 72 хил. лв. данък недвижимо имущество и такса смет. След разговор, който проведох една неделя в центъра на селото, внесоха около 600 лв. Искаш нещо, не даваш нищо.
Ще се превърне ли Радомир в евтина спалня на София?
Трудно. Перник ни го отне, защото е по-близо. Да са живи и здрави хората, които поддържат заводите. Те дават глътка въздух на града, немалко хора пътуват насам. Разбира се, потокът към София е много голям, но и към Радомир е съществен. За заводите - "Електрик", "Галко", "Ветпром", „3А Стийл“ направихме подарък, който не е завършен - двата нови блока в детска градина "Слънце". Работниците и служителите могат да си оставят децата, да работят спокойно и тръгвайки си вкъщи да си ги приберат. Затова ремонтираме и част от училищата.
Приятно впечатление правят новоасфалтирани улици в града. Изградени ли са подземните им комуникации?
Задължително се изграждат комуникации за канал, вода и газ, след което се асфалтира. Над 10 улици са перфектно асфалтирани - "Иван Вазов", "Батенберг", "Черковна", "Бенковска", "Училищна", "Свилен Русев" и др. Новата зона при бившето военно поделение се оформя по същия начин.
Кога ще се появи дългоочакваният фонтан на бозата?
Проектът е готов. Новият главен архитект обаче смята, че сградата, в която ще се помещава обслужващият информационен център, се нуждае от подобрение. Стараем се да го съчетаем със съществуващия фонтан в центъра на града, около него да има пеещи фонтани и съответно там да бъде разположен информационният център.